Hlavní obsah

Za měsíc nenasbíralo Minářovo Lidé PRO ani pět procent potřebných podpisů

Novinky, Dominika Jeřábková

Nové politické hnutí Lidé PRO, které založil bývalý předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář, podmiňuje kandidaturu do parlamentních voleb sběrem půl milionu podpisů. Za více než měsíc od spuštění webu ale prohlášení podepsalo jen 23 tisíc lidí, tedy 4,6 procenta z cílového počtu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Ondráčka (vlevo) a Mikuláš Minář na tiskové konferenci občanského spolku Milion chvilek pro demokracii

Článek

Minář má za to, že je ČR v krizi, jelikož se podle něj zasekla a přešlapuje na místě. „Příčinou je stav naší politiky. I ta je v krizi. Musí přijít něco nového, svěží vítr, noví lidé do politiky, poctiví a schopní, kteří umí naslouchat,” uvádí ve videu na webu projektu.

Jak však nyní ukázal průzkum agentury Median pro Seznam Zprávy, pouze 19 procent oslovených souhlasí s tím, že Minář opustil Milion chvilek, aby se zapojil do politického dění s novým projektem. Polovina lidí je proti a třetina na to nemá žádný názor. Podle analytiků navíc většina veřejnosti ani důvodům, proč vstoupil do politiky, nerozumí.

Sám Minář na dotaz Novinek, jak hodnotí dosavadní sběr podpisů, doposud neodpověděl.

Vedle něj je součástí projektu například náměstek pražského primátora Pavel Vyhnánek (Praha sobě) nebo bývalý ředitel protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka, který měl v roce 2013 zasednout po boku Andreje Babiše (ANO) ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) na pozici ministra vnitra.

Minář: Buď nás podpoří půl milionu lidí, nebo do voleb nejdeme

Domácí

Minář stál dlouho v čele spolku Milion chvilek, který v roce 2017 spoluzaložil právě kvůli Babišovi, jenž podle něj nedodržoval předvolební sliby. Následně také pořádal demonstrace, při nichž premiéra rovněž kritizoval za střet zájmů a vyzýval ho, aby z veřejné funkce odešel. V listopadu 2019 na pražské Letné se největšího z protestů zúčastnilo podle organizátorů až 300 tisíc lidí.

A i přesto, že Minář přímý vstup do politiky dlouhodobě odmítal, loni na podzim oznámil, že plánuje založit nové politické hnutí. Opozice mu obratem vyčetla, že nejprve vyzýval ke spojování, k němuž v rámci vznikajících koalic nyní dochází, ale svým krokem síly naopak sám tříští.

Jediná alternativa pro středopravicové voliče jsme my, rozjel trojblok sebevědomě kampaň

Domácí

Na kritiku reagoval Minář s tím, že společná koalice opozičních stran podle něj nestačí a k Babišově porážce je potřeba více. Uvedl, že chce s dalšími osobnostmi vytvořit projekt, jenž osloví voliče, které nynější opozice oslovit nedokáže. „Musí se povést stranám oslovit jiné voliče. Ať jde o voliče vládních stran, nebo mobilizovat nevoliče. Neslyšel jsem jediný plán, jak to udělat,“ řekl na podzim Novinkám.

Opozice Mináře zklamala. Neslyšel jsem žádný plán, říká

Domácí

Zároveň ale během prosincového online představení hnutí deklaroval, že pokud nenasbírá hnutí dostatečný počet podpisů, v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny kandidovat nebude. Počet podpisů má podle něj ukázat, jaký mají lidé o projekt zájem.

Reklama

Výběr článků

Načítám