Hlavní obsah

Miliónové příjmy a nákupy nemovitostí. Senátoři přiznali majetek

Miliónové přivýdělky, nákupy či dary nemovitostí za další milióny. Vyplynulo to z majetkových přiznání za uplynulý rok, která musejí zákonodárci podávat do konce června. Většina z 81 členů Senátu to již učinila, oznámení neodevzdali do pondělního odpoledne jen dva, a to Jiří Čunek (KDU-ČSL) a starosta Božího Daru Jan Horník (za STAN).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto. Jednací sál Senátu

Článek

Nejvyššího přivýdělku loni podle poskytnutých informací dosáhl litoměřický senátor a lékař Hassan Mezian (ČSSD), který získal kolem 3,3 miliónu korun především na pronájmech nemovitostí. Zhruba 2,6 miliónu korun si přivydělala profesorka Eva Syková (za ČSSD), zejména jako šéfka Ústavu experimentální medicíny. Dva milióny korun získala také starostka Přezletic Veronika Vrecionová (ODS) díky prodeji luk ve Strážném a z pronájmů.

Vladimír Dryml (dříve ČSSD) na pronájmech a jako ředitel vrchlabské nemocnice získal přes 1,8 miliónu korun. Vedení pražské záchranné služby vyneslo Zdeňku Schwarzovi (za ODS) 1,63 miliónu korun před zdaněním.

Stanislav Juránek (KDU-ČSL) jako náměstek jihomoravského hejtmana vykázal příjem zhruba 977 000 korun, ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) za tutéž funkci ve středních Čechách žádný příjem nevykázal. Lubomír Franc (ČSSD) jako královéhradecký hejtman dostal 951 500 korun, zatímco Josef Řihák (ČSSD) měl jako středočeský hejtman 1,2 miliónu korun a koupil si za to rodinný domek.

Darovali nemovitosti za milióny

I další senátoři loni investovali do nemovitostí, nebo je dostávali darem od příbuzných. Schwarz koupil dva rodinné domy za 3,8 miliónu a 2,5 miliónu korun a pozemky za půldruhého miliónu korun. Od rodičů dostal darem dva milióny.

Vzal si kvůli tomu úvěry za 6,1 miliónu korun. Někdejší moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas (dříve ČSSD) uvedl, že loni pořídil čtvrtinu rodinného domu v ceně pěti miliónů korun.

Tomáš Grulich (ODS) získal darem byt za 2,5 miliónu korun a za 1,8 miliónu korun koupil akcie ČEZ. Vladimír Plaček (ČSSD) dostal darem od otce garsoniéru a pozemky za dva milióny korun. Tomáš Kladívko (ODS) přiznal byt 2 KK v hodnotě 1,4 miliónu korun, který dostala jeho manželka od své matky. Milada Emmerová (ČSSD) získala dědictvím třípokojový byt v ceně 180 000 korun.

Hypotéky a úvěry 

Nejen Schwarz patřil mezi senátory s hypotékami a úvěry. Více než třímiliónové závazky tohoto typu měli ministr Jiří Dienstbier, předseda výboru pro veřejnou správu Ivo Bárek, předseda evropského výboru Miroslav Krejča nebo Dagmar Terelmešová (všichni za ČSSD).

Úvěry a hypotéku ve výši 2,5 miliónu korun spláceli Petr Šilar (KDU-ČSL) a Jaroslav Sykáček (ČSSD), o málo nižší hypotéku měl Brož a podobné miliónové závazky měli i Mezian, Plaček, Emmerová nebo Franc.

Reklama

Výběr článků

Načítám