Hlavní obsah

Miroslav Krejča

Foto: David Veis, ČTK
Článek

Bývalý strakonický senátor, vystudovaný projektant, věnoval velkou část života školství. Nejprve působil jako středoškolský učitel a později byl jmenován rektorem Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích (VŠTE). Z vedení byl ovšem brzy odvolán údajně pro špatné řízení.

Narodil se v jihočeském Písku 21. února roku 1956, vystudoval pozemní stavitelství na střední průmyslovce ve Volyni a jako projektant nastoupil u Pozemních staveb v Českých Budějovicích. Poté absolvoval Stavební fakultu ČVUT se specializací na vodní stavby a vodní hospodářství. Na svou alma mater se po roce vrátil jako odborný asistent.

Další zaměstnání jej přivedlo na půdu okresního úřadu jeho rodného města, kde působil jako vedoucí referátu životního prostředí a oddělení ekologie. Rovněž začal podnikat coby poradce v oblasti životního prostředí.

Nakonec ale v jeho kariéře zvítězilo školství. Na třináct let se stal učitelem a zástupcem ředitele na SOŠ a SOU Písek. Během tohoto angažmá se rozhodl doplnit si vzdělání na Masarykově ústavu vyšších studií ČVUT, kde prošel specializací učitelství odborných předmětů.

Je ženatý a má dvě děti.

Senátor neúspěšným rektorem nové univerzity

V roce 1998 vstoupil Krejča za ČSSD do zastupitelstva Písku a o dva roky později se stal zastupitelem Jihočeského kraje. V letech 2006-2009 pak dělal rektora nově vzniklé Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích.

Z funkce byl odvolán Václavem Klausem na návrh Akademického senátu, který vinil Krejču z nesprávného vnitřního řízení a z chyb ve finančních oblastech školy. Novému vedení byl následně v květnu 2010 doručen dopis z ministerstva školství, v němž náměstek Vlastimil Růžička vyzývá k zahájení organizačních kroků ke zrušení školy. Důvodem měl být jednak dlouhodobý neúspěch v získávání akreditací k technickým studijním programům a jednak vysoké investiční náklady školy.

Poté, co se k nastalé situaci veřejně vyjádřil nový rektor VŠTE Marek Vochozka, konstatoval Miroslav Krejča, že jeho nástupci školu vytunelovali. Nové vedení VŠTE tudíž podalo na Krejču trestní oznámení z důvodu pomluvy.

Tou dobou už Krejča dva roky zasedal v Senátu, kam byl zvolen ve volebním obvodu Strakonice. Jako senátor zastával funkci místopředsedy a později předsedy Výboru pro záležitosti Evropské unie. Mandát senátora se snažil v roce 2014 obhájit, ale obsadil sedmé místo, a tak se nedostal ani do druhého kola.

Zastupitelem Jihočeského kraje byl do roku 2008. V Písku zasedá dodnes.

Články k tématu