Hlavní obsah

Michálek: Hlasování o Klausovi ml. je další podrázek ANO, rozkol v ODS je daleko hlubší

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středeční hlasování sněmovního školského výboru, po kterém zůstal v čele Václav Klaus ml., označil šéf klubu Pirátů Jakub Michálek za další podrázek hnutí ANO. Podle něj se navíc ukázalo, že ODS je v hlubokém rozkolu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jakub Michálek

Článek

„Dneska samozřejmě další podrázek, že ANO podrželo ve funkci Václava Klause ml.,“ napsal Michálek na Facebook. Uvedl, že podle dohody šéfů poslaneckých klubů na začátku volebního období jsou místa předsedů výborů ve Sněmovně rozdělena mezi strany podle výsledku voleb.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ODS Petr Fiala s Václavem Klausem ml. na tiskové konferenci. Archivní foto z dubna 2016.

Vedení školského výboru doposud náleželo ODS. Partaj ale Klause ml. v březnu vyloučila a chtěla na jeho místo Martina Baxu. Pro něj ale v tajné volbě hlasovalo pouze šest poslanců z 21 a Klaus ml. zůstane v čele.

Pro Baxu zřejmě nehlasovala Zahradníková z ODS

Z propočtů tak vyplývá, že poslankyně občanských demokratů Zuzana Majerová Zahradníková nehlasovala pro svého stranického kolegu Martina Baxu a Klause ml. tak podržela v předsednickém křesle.

„My jsme pro pana Klause mladšího nehlasovali, ale byli jsme se soc. dem., lidovci, hnutím STAN a panem Baxou sami. Z počtů vyplývá, že pro Baxu z ODS nehlasovala ani jeho stranická kolegyně Majerová Zahradníková. To ukazuje, že rozkol v ODS je daleko hlubší,“ zhodnotil Michálek.

Majerová Zahradníková na dotaz Novinek, proč Baxu nepodpořila, nereagovala. Není ale tajemstvím, že se Klause ml. často zastává, v kuloárech jsou často k vidění spolu.

ANO oplatilo Zelienkovou

Hnutí ANO si stojí za tím, že žádný podrázek neudělalo. Podle poslankyně Věry Procházkové (ANO) pouze ODS vrátilo „naschvál“ z minulého volebního období.

Když v roce 2016 z ANO odešla poslankyně Kristýna Zelienková, hnutí ji chtělo odvolat z rozpočtového výboru. Tehdy ji ale podržely ODS a TOP 09, do které později vstoupila.

„Byli jsme přesvědčeni, že v Poslanecké sněmovně platí dohody. Výsledek volby ukazuje, že to neplatí. Hnutí ANO zřejmě nestojí o dodržování dohod,“ reagoval na rozhodnutí výboru Baxa. Klause ml. označil za nominanta ANO.

Reklama

Výběr článků

Načítám