Hlavní obsah

MAPA: Odběrových míst přibylo, kde všude už se můžete otestovat?

Právo, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S růstem počtu nakažených novým koronavirem se navyšují i kapacity odběrových míst. Kvůli vyšší poptávce po odběrech vznikly už desítky nových. Ve velké míře se objevují i v krajských a obecních nemocnicích.

Článek

Výhodou je, že nová odběrová místa vznikají zejména v krajských a obecních nemocnicích, kde ještě na konci léta nebyly. Za testy tak mnohdy lidé nemusejí cestovat daleko. Příkladem mohou být nemocnice v Lounech, Chebu, Tišnově, Šumperku, v Hranicích, Jesenicích a na mnoha dalších místech.

Většina odběrových míst však obslouží jen osoby se žádankou od lékaře, i přesto je zájem obrovský. I tak se ale rozšířily možnosti i pro samoplátce, nově se mohou nechat otestovat v nemocnicích například v Hořovicích, Litoměřicích, v Bílovecké nemocnici nebo Českých Budějovicích.

Plošnému testování Prymula věří. Pomůže 17 tisíc studentů

Domácí

Na některých odběrových místech je pak zřízen také tzv. drive-in pro možnost nechat se testovat ve vlastním autě. To nabízí například Lužická nemocnice, nemocnice v Chebu, v Hranicích a další. Stále ale u odběrových míst převažují osobní odběry.

Testování nabízí také mnohé univerzity, například lékařské fakulty Karlovy Univerzity nabízejí možnost nechat se otestovat zadarmo či za snížený poplatek pro své studenty a zaměstnance. Možnost otestovat se zdarma mohou využít například studenti, kteří se musejí kvůli novým nařízením odstěhovat z kolejí a mají obavu, že by ohrozili členy své rodiny.

Pendleři čekali na bezplatné testování na covid na bavorském přechodu i přes hodinu

Domácí

Pří návštěvě odběrového místa je nutné dodržovat potřebná opatření: dodržovat dostatečně rozestupy, samozřejmostí jsou zakrytá ústa a nos. Vždy je potřeba mít připravené osobní doklady a dodržovat pokyny personálu.

Našli jste nepřesnost? Chybí vám nějaké odběrové místo? Napište nám na covid@novinky.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám