Hlavní obsah

Maláčová a Stropnický pokračují s kritizovanými výjezdy na inspekce ve firmách

Praha

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v pondělí uvedla, že další kontrola v rámci inspekční akce Férová práce, za kterou v minulém týdnu schytala spolu se svým poradcem Matějem Stropnickým kritiku, se uskuteční ve čtvrtek. Prohlásila, že se nenechá zastrašit politiky.

Foto: koláž s Právo, Novinky

Matěj Stropnický a Jana Maláčová.

Článek

„Příští kontrola, které se zúčastníme, bude ve čtvrtek. Nepřestanu to dělat jenom proto, že se mě snaží někteří politici zastrašit,“ prohlásila ministryně.

„Kontrol se budeme namátkově účastnit i dál, tak aby probíhaly co nejlépe,“ doplnil ji Stropnický.

Mám tisíce podnětů od lidí, kam jet, říká Maláčová. Zúčastní se dalších kontrol firem

Domácí

V posledních dnech čelí Maláčová se Stropnickým kritice kvůli tomu, že se přidali ke kontrole inspektorů práce a cizinecké policie v jedné z firem na Teplicku. Fotografie z kontroly pak zveřejnili na sociálních sítích.

Opozice zkritizovala jejich přítomnost mimo jiné kvůli tomu, že Maláčová i Stropnický jsou v čele kandidátky ČSSD do voleb do Poslanecké sněmovny. Podle kritiků coby politici nemají u inspekcí co dělat.

Právníci navíc upozorňují, že ministerstvo práce je odvolacím orgánem pro firmy, které nesouhlasí se závěry inspekce, a nestrannost jeho rozhodování je tímto postupem zpochybněna.

Využíváním kontrol pro kampaň se Maláčová ani netají

„Chtěla jsem se přesvědčit, jak inspektorát práce funguje, tak abych měla jasný obrázek o tom, jak to funguje v praxi. Na téma neférových pracovních podmínek se snažím také upoutat pozornost,“ uvedla k tomu v pondělí ministryně. Ta je přitom v čele resortu už tři roky, konkrétně od července 2018.

Kritiku, že si z přítomnosti u kontrol ve firmách dělá Maláčová předvolební kampaň, otevřeně přiživuje samotná ministryně. Na svém twitterovém účtu se k tématu vyjadřuje přímo prostřednictvím předvolebního vizuálu.

Pravicovým stranám je podle ní jedno, jakým způsobem je ve firmách porušován zákon. „Nám sociálním demokratům to jedno není. Toto téma mě zajímá dlouhodobě,“ řekla.

Maláčová se Stropnickým se šli producírovat do firmy jako kontroloři práce. Narazili

Domácí

Kontrola firmy v Krupce pak byla součástí inspekční akce Férová práce, která začala v červnu. Zaměřuje se na pracovní podmínky ve 14 velkých průmyslových podnicích a v 58 agenturách práce a ve firmách, které poskytují smluvní služby.

Koordinátor akce Stropnický k tomu řekl, že z průběžných výsledků jsou zatím podezření na porušení předpisů u většiny případů. „V první etapě je podezření na porušení zákona u 46 z kontrolovaných zaměstnavatelů, 25 je bez porušení. V druhé etapě je to skóre 52 ku 21,“ řekl.

Inspektoři se soustřeďují především na dodržování pracovní doby, přesčasy, nelegální zaměstnávání či zastřené agenturní zaměstnávání, dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám