Hlavní obsah

Maláčová plánuje udělat z dětských skupin jesle, přispíval by na ně stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí hodlá od roku 2021 změnit nyní fungující dětské skupiny na jesle. Na jejich provoz pro děti pracujících či studujících rodičů by přispíval stát. Zařízení by byla určena pro děti do čtyř let. Plán v pondělí představila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Foto: Profimedia.cz

Ve školkách je už nyní 45 000 dvouletých dětí. (ilustrační foto)

Článek

Zatímco příspěvek státu na dítě by se mohl pohybovat kolem 5000 korun, rodiče by dopláceli nejvýše třetinu minimální mzdy, což je nyní 4450 korun.

Resort hodlá přejmenování dětských skupin a  jejich financování vyřešit prostřednictvím novely.

Její první verzi ministerstvo zveřejnilo před rokem. Vláda předlohu ale dosud neprojednala. Ministerstvo teď přišlo s levnější variantou s nižším příspěvkem na místo a bez podpory na zřízení nových zařízení.

Do školek chodí i dvouleté děti

Podle Maláčové má přejmenování dětských skupin na jesle přispět k tomu, že systém péče bude přehledný a srozumitelný. Pro děti do tří let budou jesle, pro starší pak mateřská škola. Tříletým místo v mateřské školce zaručuje zákon, ovšem ne vždy se na tříleté děti dostane kvůli nedostatečné kapacitě mateřských škol. Rodiče se v takovém případě mohou obrátit na soud.

„Chceme, aby v ČR byla místně a finančně dostupná péče pro děti mladší tří let. Už nyní je v mateřských školách 45 000 dvouletých dětí. Kromě přejmenování přicházíme se stabilním financováním,“ uvedla ministryně.

Vydělají rodiče i stát

Podle ní jsou jesle výhodné nejen pro rodiče, kteří chtějí pracovat, ale i pro stát. Z odvodů a daní od pracujících otců a matek získá rozpočet víc, než ho pětitisícové příspěvky na místa pro děti budou stát. „Odvody z minimální mzdy jsou 6000 korun, u mediánu je to 11 000 korun měsíčně,“ uvedla ministryně.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Ministerstvo eviduje tisíc dětských skupin se 14 000 místy, o něž se dělí na 16 000 dětí (ne všechny děti totiž chodí do zařízení denně, o jedno místo se tak může podělit více dětí, které ale nejsou v zařízení současně). Pokud by se síť zařízení neměnila, počítá resort s ročními výdaji na příspěvky přes 900 milionů korun. Do rozpočtu by mohlo přitéct pak kolem 1,1 miliardy korun od zaměstnaných rodičů, upřesnila Maláčová.

Dodala, že svůj návrh má už předjednaný s ministerstvem financí a na nynější verzi novely je dohoda. Sporným bodem v chystaném zákoně jsou podle ministryně zatím mikrojesle. Tato malá zařízení, která by mohla fungovat i v bytě, by se mohla podle návrhu starat nejvýš o čtyři děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám