Hlavní obsah

Maláčová: O rezignaci nepřemýšlím. Ať Babiš uplatňuje stejná pravidla

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O rezignaci nepřemýšlím, řekla Novinkám v rozhovoru ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a dodala, že není ve stejné situaci jako exministr dopravy Vladimír Kremlík. Reagovala tak na pondělní zásah policie na jejím resortu a na obvinění náměstka pro IT Jana Baláče a manažera Karla Macka. Premiér Andrej Babiš (ANO) na ni podle jejích slov útočí a osobně by si přála, aby ji spíše podpořil. Navíc připomněla, že on je ten, kdo je obviněný, a přesto rezignovat soustavně odmítá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Článek

V souvislosti se včerejším zásahem na MPSV není na místě vaše rezignace?

Nepřemýšlím o rezignaci. Včerejšek byl turbulentní, to je pravda. Nicméně, jakmile jsem se dozvěděla, že policie zasahuje na ministerstvu, tak jsem se tam přesunula. S policií jsem komunikovala a ujistila jsem paní plukovnici, že poskytneme veškerou součinnost, a byli jsme maximálně vstřícní. Komunikovali jsme a nemáme co skrývat.

Za působením pana náměstka Jana Baláče si stojíte?

Pan náměstek Baláč je podle mě čestný člověk.

Maláčová k razii na MPSV: Nemáme co skrývat

Domácí

Co když vyšetřování prokáže, že obvinění jsou oprávněná a on udělal chybu. Vyvodíte z toho pak osobní důsledky?

Nechme policii pracovat.

A je namístě v takovém případě vaše rezignace?

Myslím, že důležité je teď doprocesovat celý systém, aby od 1. ledna 2021 byl funkční, hospodárný a moderní IT systém na výplatu nepojistných dávek.

Když se před třemi lety podobná situace stala na MŠMT, kde byla ministryní vaše stranická kolegyně Kateřina Valachová, tak kvůli své obviněné náměstkyni skončila. Neměla byste udělat to samé?

Myslím, že to nejsou paralelně stejné situace. Jedná se o velmi složitý konkurenční boj dvou firem a celá situace se táhne už od roku 1993.

Klíčový úkol očividně nezvládla, pustil se po razii Babiš do Maláčové

Domácí

Velmi kritický je k vám především pan premiér Andrej Babiš. Říká, že jste situaci nezvládla, jeho obavy jste nevyslyšela a vše podcenila. Na jeho dopisy, které v té věci zaslal a které zveřejnil server iRozhlas, jste podle jeho slov reagovala arogantně. Opravdu jste tedy udělala v této věci maximum?

Je zvláštní, že zrovna pan premiér někoho obviňuje z arogance. To mě překvapuje. My nemůžeme nyní naše odpovědi zveřejnit, protože bychom podryli pozici ministerstva, která bude v dalších týdnech velmi důležitá. Můžeme je zveřejnit, až bude celá věc uzavřená. Od začátku nástupu do funkce se snažím komunikovat velmi transparentně. Je to zděděný problém. Přiznávám, že závažnost problému si uvědomuji, a myslím si, že jsme postupovali správně. To, že se situace vyhrocuje, znamená, že se blížíme k velkému rozhodnutí.

K velkému rozhodnutí ze strany koho?

O tom, jak se bude v příštích letech spravovat IT na MPSV. Stále jsou ve hře tři zmíněné varianty, které jsou od počátku možné. (1. nová soutěž, 2. smír s OKsystemem a dokončení prvního tendru, 3. prodloužení současného kontraktu – pozn. red.) V několika dalších týdnech musí být jasno.

Zdaleka nejde o první přestřelku s panem premiérem. Není to spíše snaha z jeho strany vás odstranit? Často se o vás hovoří jako o budoucí nástupkyni Jana Hamáčka a možná by se taková věc hnutí ANO hodila.

Přála bych si, aby mě pan premiér v těchto věcech podpořil, a několikrát jsem ho o podporu žádala. Jsme ve společné vládě. Bohužel tak neučinil.

Vnímáte to jako útok na vaši osobu?

Útoky jsou nesporné, ale premiér by měl uplatňovat stejná pravidla a presumpci neviny. Sám je obviněný, tak to jistě chápe. Přála bych si, aby se mnou jednal, místo toho, aby mi psal dopisy. A přála bych si, aby se v takto závažných věcech aktivně angažoval.

Informační systém MPSV bude dražší, má vyjít až na 2,5 miliardy

Domácí

Trváte si na tom, že jste nic nepodcenila? Před půlrokem MPSV informovalo o tom, že celý IT systém se prodraží až o miliardu. To se nezdá jako hospodárné řešení, o kterých hovoříte.

Rozpočet 1,5 miliardy je z roku 2016 a od té doby jsme se značně posunuli, co se týká legislativy i růstu mezd. První věc, kterou jsem při nástupu do úřadu udělala, byla, že jsem nechala vše znovu přezkoumat, a transparentně jsem řekla, že 1,5 je hrubě podceněný rozpočet, a v tuto chvíli se pohybujeme v rozmezí 2 až 2,5 miliardy. Je to věc, která bude nabíhat i příští roky. Jde o 20 dílčích systémů pro fungování MPSV a úřadu práce. Ty mají sloužit asi jednomu a půl milionu lidí. Denně s nimi bude pracovat přes 15 tisíc úředníků po celém Česku.

Rozumím, ale třeba pan ministr Kremlík skončil jen kvůli tomu, že systém na elektronické známky měl stát půl miliardy korun, což je pětina toho, o čem tu hovoříme.

Rozdíl mezi námi je v tom, že za mého působení žádná veřejná zakázka vypsána nebyla. To bylo vypsáno za paní ministryně Michaely Marksové (ČSSD) a Jaroslavy Němcové (ANO). My je pouze doprocesováváme.

Za jeden víkend a zdarma. Vývojáři spustili systém, za který chtěl stát utratit 400 milionů

Ekonomika

Když jsme zmínili zakázku na elektronické známky, nebylo by také možné sezvat odborníky a udělat hackaton a udělat zakázku levněji?

Srovnáváte e-shop se systémem, který se skládá z dvaceti podsystémů. To jsou velmi komplikované věci s velmi citlivými osobními daty. Žádná taková možnost není. Jsou to dva naprosto nesrovnatelné systémy.

Trable s tendry na MPSV
Nový informační systém připravuje MPSV již od roku 2014. Původně měl fungovat od roku 2017 a měl stát 1,5 miliardy Kč. Nyní se počítá se spuštěním na začátku příštího roku a s cenou zhruba o půl miliardy až miliardu vyšší, po pondělní policejní razii ale není jasné, zda se termín stihne.
Jednou ze součástí jednotného resortního systému je systém pro vyplácení dávek. Kdo by ho měl od příštího roku provozovat, není ani po dvou tendrech jasné.
Kvůli průtahům v přípravách musel resort už dvakrát prodlužovat o dva roky smlouvu na nynější systém s firmou OKSystem. Roční prodloužení stojí půl miliardy korun. Smlouva s OKSystemem vyprší začátkem roku 2021.
Tendr na nový systém pořádal resort už dvakrát. V první soutěži se zadávací cenou 616 milionů korun bez DPH vyhrála firma OKSystem. Ministerstvo od smlouvy ale nakonec odstoupilo.
Ve druhém řízení s cenou 270 milionů bez DPH pak vybralo společnost DXC Technology. Případ ale skončil několikrát u antimonopolního úřadu, který zakázal smlouvu uzavřít.
Skandál s IT zakázkami propukl na ministerstvu práce i v roce 2012, kdy úřad vedl Jaromír Drábek (TOP 09). Ministr tehdy rezignoval kvůli kauzám, v nichž figuroval jeho první náměstek Vladimír Šiška. Policie vedla proti Šiškovi celkem pět trestních stíhání. Soudy jej uznaly vinným ve dvou případech – zmanipulování IT zakázek pro firmu Fujitsu a vydírání firmy OKSystem.
Pozn.:  s využitím ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám