Hlavní obsah

Maďaři mohou předstihnout Čechy v čele žebříčku nejpostiženějších zemí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomyslnou štafetu země nejvíce zasažené epidemií koronaviru by od České republiky mohlo převzít Maďarsko. Průměrné počty nakažených na milion obyvatel za poslední týden tam setrvale rostou od poloviny února.

Článek

V ČR je momentálně průměrná sedmidenní incidence na milion obyvatel 866 případů, v Maďarsku je to 835 případů.

Jenže zatímco v ČR začala v úvodu března čísla postupně klesat, v Maďarsku lze pozorovat téměř lineární nárůst.

Ten je patrný zejména ve srovnání s dalšími zeměmi, a ještě patrnější je při pohledu na vytíženost nemocnic. Z dat, která k polovině března zveřejnilo Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), plyne, že v maďarských nemocnicích bylo 8764 osob. V ČR bylo ve stejné době s covidem hospitalizováno 8725 lidí.

Maďarsko, podobně jako Česká republika, se s druhou vlnou epidemie potýkalo již loni na podzim. Ačkoliv průměrné týdenní počty nových případů na milion obyvatel nebyly ve srovnání s ostatními státy nijak závratné a oproti ČR či Belgii byly dokonce násobně nižší, zatížení nemocnic se již tehdy pohybovalo kolem 8000 hospitalizovaných.

Maďarsko sáhlo i po Sinopharmu

Zahraniční

Je otázkou, jak se za současné situace projeví, že země v rámci očkování využívá i v EU neschválené vakcíny z Ruska a Číny. Díky tomu se sice může pochlubit, že alespoň jednu očkovací dávku již dostalo přes 16 procent obyvatel, ale nárůsty jsou i tak hrozivé. V ČR je proočkovanost alespoň jedou dávkou na úrovni 9,4 procenta populace.

Reklama

Výběr článků

Načítám