Hlavní obsah

Lyžování o víkendu hlavně na technickém nebo mokrém sněhu

Lyžařské areály v celém Česku využily noční mrazy k pokrytí svých sjezdovek umělým sněhem, horší podmínky ale přetrvávají pro milovníky běžeckých stop.

Foto: Tomáš Rucký

Ilustrační foto

Článek

Pár mrazivých dnů tohoto týdne umožnilo v šumavském Ski & Bike Špičák zasněžit další sjezdovku, otevřeny jsou tak dvě trasy. „V celé své délce je v provozu rodinná Spodní Šance a funguje po lanovce i další vlek. Počínaje tímto pátkem, pak v sobotu a ve středu se na ní bude lyžovat i večer od 18.30 do 21 hodin,“ uvedl ředitel areálu Vladimír Kasík.

V největším šumavském středisku Plzeňského kraje se stále lyžuje za výhodnější ceny vedlejší sezony. Víkend by tu měl být díky inverznímu počasí s jasnější oblohou. Přírodní sníh ale předpovědi zatím v nejbližších dnech nehlásí.

V největším jihočeském skiareálu Lipno leží na sjezdovkách šedesát centimetrů sněhu, a protože noční teploty klesají pod bod mrazu, provozovatelé stále uměle zasněžují.

České hory investují do sněhu i ekologie

Cestování

V provozu jsou tři lanovky i pojízdné koberce na dětském lyžařském výukovém hřišti. Na Lipně se lyžuje na sjezdovkách Jezerní, Spojovací, Dámské i lišáka Foxe.

Na šumavském Zadově leží na sjezdovkách kolem padesáti centimetrů sněhu. Lyžaři mohou také využít skibusy, které jezdí z Písku a Vimperku.

Dobré podmínky hlásí i Rakousko

A dobré podmínky hlásí také příhraniční skiareál Hochficht na rakouské straně Šumavy. „Nový rok začal skvěle. Podařilo se nám využít několikadenních mrazů k výrobě technického sněhu a také napadlo přes deset centimetrů přírodního sněhu.

Lyžuje se bez čekání,“ řekl Gerlad Paschinger, ředitel skiareálu Hochficht. Na svazích leží přes sedmdesát centimetrů sněhu a otevřeno je jedenáct kilometrů sjezdovek včetně dvou dětských lyžařských parků.

Na sjezdovkách v Krkonoších leží od 20 do 50 centimetrů sněhu. V největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn se lyžuje na více než 18 kilometrech upravených sjezdovek. V provozu je celkem devět lanovek a vleků a 14 sjezdových tratí.

Ve Svatém Petru a na Hromovce jedou dvě lanovky a otevřeno je pět sjezdovek, na Medvědíně a Horních Mísečkách dvě lanovky, dva vleky a šest sjezdovek. V ostatních areálech skicentra jsou v provozu jedna lanovka, dva vleky a tři sjezdovky.

Přehrady čekají sníh. Zatím marně

Domácí

„I přes mírné oteplení se nám daří otevírat nové části střediska. Tím, že jsou sjezdovky pokryty převážně technickým sněhem, tak na množství sněhu to nemá takový vliv. V tomto týdnu jsme uvedli do provozu areál na Labské, dlouho očekávanou červenou sjezdovku ve Svatém Petru a černou v celé délce na Medvědíně. Jsme na 90 procentech otevřenosti střediska, tak by to mělo být i o víkendu,“ řekl ve čtvrtek ČTK vedoucí skiareálu ve Špindlerově Mlýně René Hroneš.

Mokré sjezdovky

V Ústeckém kraji lyžařům počasí zatím stále nepřeje. Jezdit se dá jen na technickém sněhu v části některých zimních středisek. V provozu je jedna kratší sjezdovka ve středisku Klíny na Mostecku, podobně si lidé zalyžují jen na krátké sjezdovce Údolíčko ve Sportcentru Bouřňák na Teplicku. Na své si zatím nepřijdou běžkaři, ve vyšších místech Krušných hor je jen kolem několika centimetrů přírodního sněhu.

Na lyže mohou o víkendu vyrazit lidé i do Jeseníků, vzhledem k počasí tu však musejí počítat vesměs s mokrým sněhem. „Podmínky pro lyžování jsou převážně špatné, většina areálů jede jen na částečný provoz,“ řekl Právu náčelník jesenické horské služby Vítězslav Kaller.

Ve čtvrtek v Jeseníkách pršelo. „Lyžovat se ale o víkendu bude, sněhu máme zatím dost. Bude však mokrý,“ sdělil Právu Rostislav Procházka z lyžařského areálu v Branné. Lyžovat se bude mj. i v lyžařském areálu v Koutech nad Desnou, který patří k největším v ČR.

„Hlavní sjezdovka je připravená parádně, a dokonce jsme dosněžili ještě jednu, kterou také asi o víkendu spustíme,“ informoval Lukáš Kestl z kouteckého areálu. V provozu je tu i sjezdovka U vrtulí.

Na Lysé 67 cm sněhu

V Jeseníkách platí první stupeň lavinového nebezpečí, nejmírnější z pětibodové škály. Návštěvníkům podle Kallera nehrozí nebezpečí, pokud se nebudou pohybovat mimo vyznačené turistické trasy. Na jesenických hřebenech je nyní do půl metru sněhu.

V Beskydech podmínky k lyžování příliš příznivé nejsou. „Ve čtvrtek začalo pršet a v nadmořských výškách od 700 do 800 metrů se vytváří ledovka,“ řekl dispečer horské služby Radan Jaškovský.

Nejvíce sněhu je nyní na Lysé hoře, kde leží pokrývka o výšce 67 centimetrů. V nižších polohách je ale sněhu daleko méně. „Lyžuje se tam, kde mají umělé zasněžování, takže jde zejména o velká střediska Bílá, Mezivodí, Grúň, vleky jedou také v Mostech u Jablunkova a na Kohútce,“ dodal Jaškovský.

Oteplení z posledních dnů donutilo pozastavit výrobu technického sněhu provozovatele lyžařských areálů na východě Moravy. Sněhu však na sjezdovkách mají hlavní skiareály ve vyšších polohách dostatek, i když podmínky k lyžování ideální nejsou.

Ve Skiareálu Kyčerka v Beskydech jsou stále k dispozici dvě hlavní lyžařské trati a několik menších dětských sjezdovek. Obdobně je na tom nedaleké Skicentrum Kohútka u Nového Hrozenkova na Vsetínsku, svahy tam pokrývá v průměru čtyřicet centimetrů sněhu.

Na hlavní sjezdovce si mohou lidé zalyžovat i ve středisku Troják v Hostýnských vrších. Otevřeno zůstává také lyžařské středisko ve Stupavě ve Chřibech, které slouží lyžařům už od poloviny prosince.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám