Hlavní obsah

Lyžáky či školy v přírodě ředitelé radši nechtějí

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školy mají obavy z pořádání hromadných akcí. Zdráhají se organizovat tradiční lyžařské zájezdy, školy v přírodě či seznamovací tábory.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ilustrační foto

Článek

Čerstvý manuál ministerstev školství a zdravotnictví hromadné akce v bezrizikových oblastech nezapovídá, ale doporučuje se jim pokud možno vyhnout. Akce by se měly omezovat v případě, že škola bude spadat do oblasti prvního stupně pohotovosti (zeleného), což je nyní případ Prahy a Frýdecko-Místecka. Záležet bude na posouzení místní hygienické služby.

Jenže například lyžařské zájezdy se musejí zamlouvat už začátkem školního roku a ředitelé jsou na vážkách. „Nejsem zastáncem výjezdu za takovéto situace. Záleží i na tom, jestli budou učitelé ochotni jet s dětmi za ztížených epidemiologických podmínek ven a jestli je rodiče budou chtít pustit,“ řekl Právu ředitel ZŠ a MŠ Milotice na Hodonínsku Anton Ivánek, který je i členem Asociace ředitelů ZŠ.

S prvňáčky letos rodiče do třídy pustit nemusí

Domácí

„Je to nesmírně složité. Záleží i na situaci v dané oblasti, kam děti jedou. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet. Nechci riskovat zdraví dětí, aby jely na ozdravný pobyt, kde mohou ochořet,“ uvedl s tím, že obdobné to může být i v případě škol v přírodě. Rozhodne až anketa mezi kantory a rodiči.

Viceprezident asociace a ředitel ZŠ K. V. Raise v Lázních Bělohrad Jaroslav Jirásko se nevzdává pořádání školy v přírodě, lyžařských ani adaptačních kurzů. Na vyjmenované akce jezdí totiž třídy samostatně a nehrozí promíchávání s jinými skupinami.

„Nebudeme dělat akce pro rodiče. A pak pan ministr říkal, že nejrizikovější jsou sportovní soutěže – ty jsme zrušili,“ vyložil Právu. I on připustil, že vliv bude mít postoj rodičů.

Přehledně: Co se bude dít, když se ve škole objeví nákaza koronavirem?

Věda a školy

Šéfka Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová už na konci minulého školního roku stopla na svém Gymnáziu Nad Štolou v Praze veškeré zahraniční zájezdy a výměnné pobyty pro nadcházející školní rok.

„Byl problém s jednou agenturou, aby rodičům kvůli stornování zájezdu na jaře vrátila peníze. Seznamovací a lyžařské kurzy realizovat budeme. Další akce zatím neplánujeme,“ uvedla.

Místopředseda Unie školských asociací a ředitel Střední odborné školy energetické a stavební v Chomutově Jan Mareš se obává, že bude muset hned zkraje omezit začátek školního roku, v jehož rámci chtěl uspořádat společné setkání kantorů se všemi prvními ročníky v kině.

V noci dostaly školy manuál k provozu za epidemie

Domácí

„Pak nevím, jak to bude s žáky maturitních ročníků a maturitním plesem. Pokud se budou ty věci prodlužovat do začátku prosince, tak si nedovedu představit, že by ples probíhal v rouškách,“ řekl. Podle něj řada škol omezí jak školní výlety, tak i pořádání seznamovacích táborů.

„Mnoha školám se tyto adaptační kurzy osvědčily, když vyjeli učitelé s prvními ročníky ve velké skupině do přírody. Takto by se mohlo zhoršit tzv. klima ve škole,“ podotkl.

Zatím neuvažuje o tom, že by omezoval praxe a exkurze do podniků. „Na exkurze jezdíme maximálně s jednou třídou a i ta je taky rozdělena na skupinky,“ vysvětlil. Potíž podle něj může vzniknout ze strany podniků, pokud si nebudou přát návštěvy zvenčí, anebo praktikanty ze školy v obavě z nákazy.

Zase změna. Roušky nebudou povinné v restauracích, obchodech ani školách

Domácí

Anketa

Poslali byste dítě v koronavirové krizi na lyžák či školu v přírodě?
Ano, bez obav
64,7 %
Ano, i když bych měl/a strach
7 %
Ne
28,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6205 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám