Hlavní obsah

Litr za 35 korun by byl krásný, ale nejde to, řekl Fiala

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda Petra Fialy (ODS) před pár dny kvůli rostoucím cenám pohonných hmot rozhodla o zrušení povinnosti přimíchávání biopaliv do nafty či zrušení silniční daně, což řada politiků i odborníků považuje za neúčinné. Fiala řekl, že litr za 35 korun by byl krásný, ale není to možné, nechce lidem lhát.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér a předseda ODS Petr Fiala a moderátorka Terezie Tománková v diskuzi na TV Prima

Článek

Zrušení přimíchávání biosložky může prý naftu zlevnit o dvě koruny. „Každá koruna dobrá. Někdo by chtěl nějaké zázraky, ale žádné nejsou. Nalijme si čistého vína. Já lidem lhát nebudu, 35 korun za litr by bylo krásné, ale to nejde, to není ani v Evropě,“ rozčiloval se v pořadu Fiala.

Jeho kabinet kvůli zmíněným krokům čelil kritice ze strany opozice, ale také řady odborníků, protože opatření údajně nejsou dostatečná a nebudou mít větší vliv na ceny pohonných hmot.

„Odstranili jsme všechny důvody navyšování, které by mohly být u nás. Zrušili jsme přimíchávání biopaliv, které je zbytečné. Pomohli jsme menším podnikatelům zrušením silniční daně. Hlídáme marže, začne to od pondělka a bude se tak dít zpětně. Jestli vám někdo během dne dvakrát navýší cenu pohonných hmot, ale vy víte, že nakupoval den předtím, tak tam není žádný důvod. On prostě jen zvyšuje marži. Nikdo si nesmí zvyšovat marže na úkor lidí,“ prohlásil v nedělním diskusním pořadu na CNN Prima News premiér Fiala.

Zrušení biosložky paliva moc nezlevní

Ekonomika

Než se vládou schválená opatření projeví na cenách na stojanech u čerpacích stanic bude to trvat minimálně několik týdnů. Tak dlouho premiér předpokládá, že zabere legislativní proces změn zákonů, vše je totiž podmíněno novelizací aktuálně platných norem.

„Věřím, že to dokážeme během několika týdnů. Doufám, že to projde opozicí, protože některých členů opozice se to přímo týká,“ předpokládá Fiala, který svým vyjádřením nepřímo odkazoval na předsedu hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše, jenž prostřednictvím svěřenských fondů vlastní holding Agrofert.

Právě společnosti tohoto holdingu profitují na pěstování řepky, převážně z ní se biopaliva používaná v Česku vyrábějí.

Reklama

Související články

Zrušení biosložky paliva moc nezlevní

Zrušení přimíchávání biosložky do pohonných hmot, které ve středu schválila vláda, sníží ceny v rozsahu od jedné do dvou korun za litr. Při stávajících cenách...

10 tipů, jak ušetřit za benzin či naftu

Dalo by se říct, že nejlepší cesta, jak ušetřit za palivo, je nejezdit autem. Jenže spousta z nás musí a další spousta chce. Dali jsme proto dohromady desítku...

Výběr článků

Načítám