Hlavní obsah

Lipavský je na Ukrajině

– Kyjev

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) ve středu ráno přijel do ukrajinské metropole Kyjeva. Během návštěvy hodlá řešit primárně otázky bezpečnosti, poválečnou obnovu Ukrajiny či její integraci do EU. Setkat se má s prezidentem země Volodymyrem Zelenským či svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou, navštíví také některá válkou zničená místa.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Ministr zahraničí Jan Lipavský při cestě do Kyjeva

Článek

(Od našeho zvláštního zpravodaje na Ukrajině) - „Rusko se snaží zničit suverenitu a územní celistvost Ukrajiny. Česká republika dlouhodobě Ukrajinu podporuje vojensky, politicky i humanitárně, to bude námětem jednání. Chceme si potvrdit důležitost vztahů, ale také se bavit o konkrétních otázkách. Témata bezpečnosti budou klíčová,“ řekl Lipavský novinářům při cestě do Kyjeva.

Lipavský: Vztahy s Ruskem budou vyhrocené minimálně deset let

Válka na Ukrajině

Stejně jako u všech politiků, kteří v posledních měsících přicestovali do Ruskem napadené země, i nynější Lipavského cestu provázejí striktní bezpečnostní opatření. Do Kyjeva jel ministr přes noc potemnělým vlakem a na informace o cestě platilo přísné embargo.

Během času, který na ukrajinském území stráví, navštíví některá města či místa, která v uplynulých měsících Rusové prakticky zdemolovali bombardováním. Mimo to ho čeká několik jednání s ukrajinskými státníky.

Jednání se Zelenským i ruiny

Za zavřenými dveřmi bude diskutovat s prezidentem Volodymyrem Zelenským a jednání má naplánované také se svým protějškem Dmytrem Kulebou či ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem.

Kromě bezpečnostních otázek s nimi chce Lipavský řešit i integraci Ukrajiny do Evropské unie. Země na konci června získala kandidátský status.

Ruské rakety zasáhly centrum Kramatorsku

Evropa

„Další velké téma je evropská integrace Ukrajiny. Kandidátský status jí byl udělen, ale nyní musí Ukrajina odpracovat celou řadu úkolů. Česká republika i v rámci svého předsednictví v Radě EU může pomoci s tímto integračním procesem. Víme, že to nebude ze dne na den, ale je potřeba na tom dlouhodobě systematicky pracovat,“ uvedl šéf české diplomacie.

„V prvé řadě je ale potřeba, aby Ukrajina zvítězila, zastavila se ruská agrese, aby mohli vyvážet své obilí a lidé nemuseli prchat ze svých domovů, protože na ně padají rakety,“ dodal.

Slovo by mělo přijít i na poválečnou obnovu poničené Ukrajiny, což je téma, které chce Česko podle Lipavského v rámci běžícího předsednictví v Radě EU otevírat a podporovat. Ministr k tomu poznamenal, že jde o záležitost institucionální, do níž budou mluvit i další významní hráči.

„Diskuse je širší a přesahuje možnosti české zahraniční politiky v tom smyslu, že bychom byli tím hráčem, který by něco určoval,” pronesl Lipavský s tím, že Česko však chce u této debaty být a ovlivňovat debatu o rekonstrukci Ukrajiny.

„Ukrajinci se musí připravit na zimu, musí mít zajištění dodávky paliv, opravené střechy a okna. To je součástí toho úsilí,” přiblížil.

Společně s Lipavským do Kyjeva dorazil také rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg. V rámci tzv. Slavkovského formátu se měl cesty zúčastnit i šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok, ten ji ale údajně kvůli pozitivnímu testu na covid musel odřeknout.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Jan Lipavský a Alexander Schallenberg při cestě vlakem do Kyjeva

„Znásilnil mě a já chci, aby ho potrestali,“ říká Ukrajinka, která se nebojí mluvit o sexuálním násilí ruských vojáků

Válka na Ukrajině

Ve stejném formátu tito politici přijeli na Ukrajinu vyjádřit solidaritu už na začátku letošního února, tedy asi dva týdny před začátkem ruské invaze.

Krátce po začátku konfliktu zemi jakožto gesto podpory navštívil premiér Petr Fiala (ODS), později také šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) s 1. místopředsedou horní komory parlamentu Jiřím Růžičkou (TOP 09 a STAN) a senátorem Pavlem Fischerem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám