Hlavní obsah

Lihovarník Žufánek chtěl vyrábět dezinfekci, celníci to zakázali

Novinky, ČTK, nčs

Myšlenka byla prostá. V době, kdy jsou na trhu dezinfekční gely nedostatkové zboží, chtěl lihovarník Martin Žufánek pomoci, z vlastních zásob vyrobil a zdarma rozdal gely třeba dětským domovům či obecnímu úřadu v domovských Boršicích. V další výrobě mu však brání celní úřad. Alespoň do doby, dokud si nesežene příslušná povolení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nevolejte mi. Mám tu 32 zmeškaných hovorů a já cizí čísla stejně nezvedám. Jsem v pálenici, destiluju absint, nezvednu to ani vlastní ženě! Hehe,” napsal v pondělí odpoledne na svůj facebookový profil lihovarník, jehož příběh zvedl na sociálních sítích vlnu nevole.

Žufánek před několika dny spustil výrobu dezinfekčního gelu složeného z lihu, k němuž přidával tři procenta peroxidu vodíku, glycerol, mandlový olej a esenciální oleje z bylin. „Výsledný gel jsme stočili do plastových lahví a zcela zdarma poskytli těm nejpotřebnějším,” uvedl Žufánek.

Mezi příjemce výrobku podle něj patřily mimo jiné dětské domovy v Mostě, Mladé Boleslavi a Novém Strašecí na Rakovnicku. Zmínil také obecní úřad v Boršicích u Blatnice, městský úřad v nedalekém Hluku nebo dobrovolníky ze spolku Praha šije roušky.

Volá vám generální ředitel

Podle Žufánka lihovar vyráběl gel bez příslušného povolení z velejemného lihu, který má firma v režimu daňového skladu bez spotřební daně. „Když se Celní úřad z médií o naší akci dozvěděl, tak musel reagovat. Pozůstatek metanolové aféry je takový, že jsme hlídanější než výrobci munice. Což je zcela v pořádku. Víte, co udělala metanolová aféra a podvody s lihem. V našem daňového skladu totiž chybí jedno důležité povolení, výroba či nákup denaturovaného lihu a jeho zpracování,” vysvětlil Žufánek na Facebooku.

V pondělí ráno tak Žufánek informoval, že po telefonátu z celního úřadu byla další výroba gelu zakázána. Kvůli zřejmým dobrým úmyslům se rozhodl celní úřad lihovar za přestupek netrestat a předchozí nepovolenou výrobu prominul.

Případ se však dostal až k ministryni financí Aleně Schillerové, která dokonce v pondělí odpoledne prostřednictvím svého facebookového profilu vyzvala Žufánka, aby telefon přece jenom zvedl, snažil se mu totiž údajně dovolat generální ředitel Generálního ředitelství cel Milan Poulíček.

Jak Novinkám v pondělí odpoledne sdělila mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková, Martinu Žufánkovi byla nabídnuta pomoc v poskytnutí informací a shánění příslušných povolení z ministerstev zdravotnictví a zemědělství a místně příslušného celního úřadu.

„Zatím mám informace, že pan Žufánek naší pomoci využít nechce,” dodala mluvčí.

Sám lihovarník však postup Celní správy chápe. „Celní úřad jednal velice korektně. Upozornil nás na to a zakázal další výrobu. Musel. Takový je zákon. Kdyby to neudělal, tak by se porušovaly zákony i jinak,” uvedl Žufánek znovu prostřednictvím sociálních sítí.

V Belgii místo ginu dezinfekce

K podobnému případu došlo i v Belgii. Tamní palírna Rubbens nyní místo výroby ginu a jalovcového likéru jenever pomáhá tamním nemocnicím a vyrábí až 10 tisíc litrů dezinfekce denně.

„Nemocnice nám začaly volat, jestli nemáme alkohol. Zdá se nám to neskutečné, ale jsme rádi, že můžeme pomoci,” uvedl šéf firmy Hendrik Beck.

„Firma teď počítá ekonomické ztráty, máme zavřenou restauraci i bar, dotklo se to i našich klientů. Teď si to můžeme trochu vynahradit, ale nepřejeme si nic jiného, než aby se všechno vrátilo do normálu,” dodal.

Nemocnicím se rozhodla pomoci i belgická vláda, která uvolnila jednu miliard eur (27 miliard korun), aby jim pomohla příliv pacientů s nemocí Covid-19 zvládnout. Napsala o tom agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám