Hlavní obsah

Lidé v celé republice o víkendu uklízeli Česko

Aleš Pelikán, Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zhruba 650 místech v České republice se lidé rozhodli v sobotu uklidit své obce a města. U příležitosti Světového dne úklidu naplánoval tuzemskou akci spolek Ukliďme Česko, zapojilo se do ní několik tisíc lidí. Vlna úklidů se konala ve více než 150 zemích světa na všech kontinentech, zúčastnily se jí miliony dobrovolníků.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Lidé uklízeli i v Třebívlicích na Litoměřicku.

Článek

V Česku je dlouholetým zvykem uklízet spíše na jaře, jarní úklidové akce ale již podruhé narušila epidemiologická situace, respektive vládní opatření.

„Letos se tak jarní úklidy konaly alespoň formou tzv. pytlomatů, u kterých si dobrovolníci vyzvedávali pytle na odpad a poté vyráželi uklízet individuálně či v rodinném kruhu. I ve ztížených podmínkách se uskutečnilo přes 1800 úklidových akcí,“ uvedl za organizátory Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko.

Jednou z obcí, kde se do podzimního úklidu zapojila téměř třicítka dobrovolníků, byly Třebívlice na Litoměřicku. Dobrovolníci se rozdělili do několika skupin a během dopoledne prošli obec a její okolí.

Zákaz plastových příborů se odkládá. Zatím na neurčito

Domácí

„Jak celé dny venčím hyperaktivního psa, tak odpadků potkávám mraky. Občas něco seberu, ale jen když je poblíž popelnice. Při procházkách mi vadí brodit se odpadky. Přibývají hlavně plechovky, jak mladí pijí energetické nápoje. Teď jsem jich z potoka vytáhla 12 na jednom místě,“ řekla Právu jedna z dobrovolnic Marcela Rulfová.

Odpadky u silnic

Hojně odpadků našli uklízející v příkopech podél silnic. „Je neuvěřitelné, že v dnešní době je pro někoho normální vyhodit z auta plechovku nebo PET láhev od limonády. Pro mnoho lidí úklid není téma a nepořádek v jejich okolí je nezajímá. To je smutné, plasty v přírodě jsou problém a nám není jedno, jak to v našem okolí vypadá,“ řekl Ivo Janecký, který přišel uklízet s celou rodinou.

Obří skládky po tornádu do roka zmizí

Domácí

V Třebívlicích nakonec dobrovolníci shromáždili na 30 pytlů odpadů, z nich se část podařilo rovnou vytřídit. V odlehlejších místech objevili i několik pneumatik nebo starý záchod. Na jaře mají v plánu v úklidu pokračovat.

Za podpory Ministerstva životního prostředí České republiky byla letos v létě zahájena v terénu i virtuálním prostoru také kampaň s názvem Není zvěř jako zvěř zaměřená na návštěvníky přírody.

Zahrnuje kontaktní akce, sbírání odpadků i distribuci osvětových a informačních materiálů.

Brabec: Povodně a sucho teď budou chodit ruku v ruce

Domácí

„Na úklid přírody jen jaro nestačí. Měsíce covidové karantény, ale všeobecně v posledních letech se turistický tlak na českou přírodu stále zvyšuje. Pozorujeme to mimo jiné z nánosů odpadků i na přírodně nejcennějších územích. Budu rád, když si z kampaně lidé vezmou jednoduché pravidlo do každodenního života – co do přírody přináším, to si také odnesu,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám