Hlavní obsah

Lidé už požádali o příspěvek na 100 000 dětí

Praha
Aktualizováno

Úřady k pondělnímu odpoledni přijaly přes 70 000 žádostí o jednorázový příspěvek 5000 korun pro více než 100 000 dětí. Řekla to mluvčí ministerstva práce Eva Davidová. Podávání žádostí první den ostrého provozu provázely potíže. Aplikace měla kvůli velkému náporu výpadky.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

„K dnešnímu odpoledni jsme přijali žádosti o příspěvek pro víc než 100 000 dětí, žádostí bylo víc než 70 000. Naprosto převažují on-line žádosti. Žádostí přes Czech Pointy bylo do 10 000,“ uvedla Davidová. I na Czech Pointech se někde tvořily fronty.

Velký zájem očekává vedení ministerstva i v dalších dnech. Resorty práce a vnitra se dohodly podle mluvčí na postupu a počet žadatelů v jednom okamžiku se bude regulovat. Některým uživatelům se bude ukazovat oznámení, že není možné hned pokračovat. Problémy při on-line žádostech působilo ověřování elektronické identity.

Další kiks státu: Systém na žádosti o příspěvek 5000 má výpadky

Domácí

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) už dopoledne v České televizi řekl, že za zpomalováním přijímání žádostí jsou problémy v komunikaci mezi servery, na ověření se čeká několik minut a problém nevznikl na straně jeho úřadu.

Ministerstvo webovou aplikaci pro podávání žádostí zprovoznilo zkušebně o víkendu, kdy dorazilo přes 20 000 žádostí.

Jednorázovým příspěvkem 5000 korun chce vláda zmírnit dopady zdražování na rodiny. Dávka je pro děti, kterým nebylo k 1. srpnu ještě 18 let, nebo které se do konce roku teprve narodí. Získat ji mohou rodiny s loňským hrubým příjmem do milionu korun. Domácnosti s přídavky na děti ji dostávají automaticky, ostatní musí požádat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám