Hlavní obsah

Lidé si chtěli pobyt o jarních prázdninách platit jako pracovní, teď si pronajímají chaty

Apartmány a chalupy v Jihočeském kraji, které si lze celé pronajmout, mají na jarní prázdniny téměř plno. Penziony kontaktuje řada lidí, kteří zkoušejí majitele přesvědčit, že si pobyt zaplatí jako pracovní na základně živnostenského listu. Vyplývá to z informací, které uvedli provozovatelé a ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Jaromír Polášek.

Foto: Jan Daněk, Novinky

Lyžování na Hané

Článek

Podle vládních koronavirových opatření si lze pronajmout celý apartmán nebo chalupu, když jde o nájemní vztah na smlouvu. Penziony ale ubytovávat nesmějí. Podle nových vládních pravidel platných od soboty mohou ve vlastních rekreačních objektech být jen členové jedné domácnosti.

Na šumavské Kvildě je poptávka po penzionech velká. ”Ten zájem je enormní, lidé se snaží umlouvat ubytovatele, nabízí, že jsou na živnostenských listech a že sem pojedou služebně. To už je potom na každém ubytovateli, jestli vyhoví, nebo ne,” řekl starosta Kvildy Václav Vostradovský (STAN).

Jarní prázdniny 2022: Termíny týdenního volna pro jednotlivé okresy

Domácí

Podobný je stav na Lipně, kde lidé denně volají do penzionu U Pešků v Horní Plané. ”Jsou smutní, když nemohou přijet. Tento týden mi volala paní, a když jsem jí neumožnila přijet s dětmi na služební cestu, tak byla velice nepříjemná. Taková je doba,” řekla spolumajitelka penzionu Irena Pešková.

Denně telefonují zájemci rovněž do hornoplánského penzionu U Kohoutů. „Jezdí k nám o jarních prázdninách pravidelně. Mají zamluvené termíny. Ti jsou hodně zklamaní, když je musíme odmítnout. Ale to jsme zkrátka všichni. Někteří zájemci nás přemlouvají, ale nedá se nic dělat. Vím, že chodí kontroly, a nechtěl bych přijít o dotaci,” uvedl Tomáš Klik z penzionu.

Podle ředitele JCCR jsou téměř ze sta procent zamluvené jihočeské chalupy a apartmány, které si lze pronajmout celé. „Zatím všechno předběžně, ale lidé se snaží někam odjet,” řekl Polášek.

Na Kvildě řeší od Vánoc problém s desítkami obytných aut. „My s nimi neustále zápasíme. Jsou to lidé, kteří se z větší části neumí chovat v národním parku, vylévají nám chemické záchody do našich toi toi,” řekl starosta.

Zájem o pronájem je i v Krušnohoří

Velký zájem je nyní o pronájem celých chalup v horských oblastech v Karlovarském kraji. Po uzavření hotelů kvůli koronavirovým opatřením je to pravděpodobně jediná možnost, jak strávit delší dobu na horách. Majitelé chat mají zarezervované termíny již na celé jarní prázdniny, zjistila ČTK od majitelky chaty v Krušných horách, která si nepřála být jmenována.

Zájem o zapůjčení chaty eviduje majitelka mnohem vyšší než v předchozích letech. Termíny má zarezervované do poloviny března, o zdražování zatím neuvažuje: „Během posledních čtyř dnů jsme obdrželi okolo deseti až 12 telefonátů, zájem je nyní asi o polovinu vyšší.“

Vláda znovu zpřísnila opatření. Na služební cestu jen s potvrzením a bez rodiny

Koronavirus

Majitelka momentálně upřednostňuje spíše známé anebo rodiny, které sem jezdí pravidelně: „V nařízení se nevyznáme. Říkala jsem si, že pokud ty lidi znám, tak je tam vezmu, nechci teď ubytovat někoho úplně cizího, abych neměla potíže.„

Chatu si na jarní prázdniny objednávají hlavně rodiny s dětmi z jiných krajů, nejčastěji na celý týden. „Kousek od chaty máme běžkařský okruh, lidé jezdí hlavně běžkovat nebo na procházky po okolí. Kvůli tomu, že ubytujeme známé, s nimi nemáme žádné problémy, chovají se slušně,” řekla majitelka. Kvůli obavám z nákazy koronavirem se zatím od Vánoc odhlásila jen jedna rodina.

V Jeseníkách bude plno

Obsazené jsou termíny jarních prázdnin apartmány v Jeseníkách, do kterých se navzdory uzavřeným sjezdovkám chystají zamířit hlavně rodiny s dětmi. Poptávka po ubytování v apartmánech je letos kvůli pandemii koronaviru a uzavřeným hotelům a penzionům výrazně vyšší než v předešlých letech.

Od konce loňského roku jsou obsazené jsou jesenické apartmány a chaty. „Když mám chalupu, ve které neprovozuji žádné služby a nebydlím tam, tak mám zato, že není nic protiprávního, když ji pronajmu a lidem předám klíče. Lidé tam jsou sami stejně, jako by byli doma,” řekl ČTK majitel chalupy na Jesenicku, které si nepřál být jmenován.

Při objednávkách zimních a jarních pobytů na chatách a chalupách dávají lidé přednost víkendům, případně prodlouženým víkendy. Týdenní pobyty jsou ve výrazné menšině, což zatím platí i pro období jarních prázdnin, řekl spolumajitel kroměřížské cestovní agentury Tourtrend Marek Meitner:  „Některé pobyty vyjdou, ale jsou to většinou víkendy nebo prodloužené víkendy, nejsou to zatím týdenní pobyty. To jsou pobyty, které s prázdninami nemají moc společného. Lidé teď děti stejně většinou mají doma, nevědí, co bude. Cestují nejčastěji pátek, sobota, neděle.”

Reklama

Výběr článků

Načítám