Hlavní obsah

Vláda znovu zpřísnila opatření. Na služební cestu jen s potvrzením a bez rodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Od páteční půlnoci se znovu zpřísní protiepidemická opatření v zemi. Zamezit chce vláda zneužívání služebních cest do horských středisek. Nově se bude smět ubytovat jen samotný pracovník bez rodiny a prokázat se bude muset potvrzením od zaměstnavatele nebo objednavatele služby v případě živnostníka. Omezení průmyslové výroby nebo maloobchodu naopak zatím podle vlády není na programu dne.

Živě: TK po mimořádném jednání vlády 28.1.2021Video: ČTK

 
Článek

Naopak povolené budou cesty do vlastních rekreačních objektů. „I tam by však měli být lidé jen z jedné domácnosti,” tlumočil doporučení vlády vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Zpřísňovat vláda chce, i když systém PES, který zřídilo ministerstvo zdravotnictví pro snadnější orientaci v opatřeních, se už 15. den pohybuje v číslech odpovídajících 4. stupni opatření, zatímco dál platí nejpřísnější „pětka”.

Musíme zpřísňovat, řekl Babiš

Domácí

Potřebu zpřísnění opatření Babiš ve středu vysvětloval naplněností nemocnic i počty nových případů covidu-19.

Pokles počtu nakažených z posledních dnů se prakticky zastavil. Za středu přibylo v Česku 8452 případů, což je o málo víc než ve středu minulého týdne. S nákazou se aktuálně potýká přes 97 tisíc lidí, v nemocnicích jich je šest tisíc, z toho necelá tisícovka ve vážném stavu.

Blatného „superkrizová“ varianta: omezený pohyb kolem domu a zastavení výroby

Koronavirus

Podle Babiše mají občané dodržující opatření pocit, že se pravidla nedostatečně vymáhají, oponenti opatření je pak odmítají a nedodržují, premiér to uvedl s tím, že bude také nutné zvážit, jak pravidla zpřísnit či lépe vymáhat.

O jaká opatření půjde, ministři ještě ve středu nevěděli. Šéf resortu průmyslu Karel Havlíček v České televizi řekl, že se zatím neuvažuje o omezení pohybu mimo bydliště.

Britskou mutaci máme už zřejmě v celém kraji, říká šéf královéhradeckých hygieniků

Domácí

To byla jedna z možností, již zmínil v pondělí ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Když dostal na tiskové konferenci otázku na možné zpřísňování, nastínil také, že se mohly omezit styky uvnitř rodiny jen na nejbližší okruh lidí nebo že by se mohl „ultimátně“ zastavit provoz ve výrobních podnicích.

Řešit by vláda měla například i to, aby lidé neobcházeli opatření, které zakazuje poskytování ubytování. Část lidí totiž vyráží na hory a ubytovává se tam. Ubytovací zařízení mohou fungovat pro služební cesty.

Jak může vláda ještě přitvrdit? Vzít lidem poslední radosti nebo omezit pohyb kolem bydliště

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám