Hlavní obsah

Lidé se po požáru do Hřenska nehrnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř liduprázdné bylo o víkendu Hřensko. Přestože se do vyhledávaného turistického střediska v Českém Švýcarsku návštěvníci mohli vrátit po bezmála třech týdnech, kdy hasiči likvidovali ničivý lesní požár, procházeli se hlavní ulicí podél říčky Kamenice jen jednotlivci.

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Přijela jsem se ze zvědavosti podívat, jak to tu vypadá. Mám to zde ráda, naštěstí přímo tady nejsou škody po požáru nějak výrazně vidět. Horší to bude v soutěskách a v lesích kolem. Půjdu tam, hned jak to bude možné,“ řekla Právu paní Helena z nedalekého Děčína, jedna z mála turistů, kteří v sobotu odpoledne do Hřenska dorazili.

Hřensko chce pro turisty obnovit soutěsky do konce září

Cestování

Některé zdejší hotely, restaurace a penziony otevřely hned, jak to bylo možné, jejich personál ale vesměs jen marně vyhlížel první hosty. Jiné podniky se k otevření teprve chystaly.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Požár v národním parku České Švýcarsko, 9. srpna 2022, Děčínsko.

Bez jediné rezervace

„Dneska vše důkladně uklidíme, vytřeme a vyčistíme bar, otevřeme zítra a uvidíme,“ řekla Právu majitelka restaurace a penzionu Lugano Renáta Herainová.

Foto: Jan Šťastný, ČTK

Ohořelé stromy, spálená půda - tak vypadá České Švýcarsko po rozsáhlém požáru.

„Možná se tady nějaký turista občas na oběd nebo na kávu zastaví, ale lidí bude málo,“ obává se. Navíc do září neeviduje jedinou rezervaci na pobyt v penzionu, všechny dříve potvrzené lidé po vypuknutí požáru zrušili.

Návrat turistů do Českého Švýcarska je zatím v nedohlednu

Cestování

Podobně hovoří i asijští prodejci, kteří ve zdejších obchůdcích a plechových stáncích nabízejí nejrůznější zboží. „Je to špatný, pane, špatný. Nikdo tady není,“ posteskl si lámanou češtinou redaktorovi Práva jeden z nich.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Dobrovolný hasič z Křešic na Děčínsku prochází Dlouhý důl nad Edmundovou (Tichou) soutěskou.

Foto: Jan Šťastný, ČTK

Spáleniště na Mezné.

Návrat turistů tak bude zřejmě jen pozvolný, že se ale vrátí, o tom místní nepochybují. „Dříve nebo později se ale tuzemští i zahraniční turisté k nám vrátí – a zdejší ekonomiku zase nakopnou,“ řekl Právu starosta Hřenska Zdeněk Pánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám