Hlavní obsah

Lidé se naposledy loučí s Janem Vyčítalem

Novinky, Richard Sůsa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve strašnickém krematoriu v Praze se mohou v úterý odpoledne fanoušci country a trampské hudby naposledy rozloučit s Janem Vyčítalem. Zpěvák, kytarista, textař, ale i karikaturista a autor kreslených vtipů zemřel 1. března ve věku 77 let.

Lidé se naposledy loučí s Janem VyčítalemVideo: Novinky

 
Článek

V době začátku pohřbu kolem 14. hodiny byly na místě odhadem dvě stovky lidí. Někteří v uniformách, jak to bývá zvykem u fanoušků military. Před bránou hřbitova pak parkovala vojenská auta.

Foto: Kristýna Léblová, Novinky

Pohřeb Jana Vyčítala

Vyčítal se narodil ‎8. března 1942 v Praze na Pankráci, vystudoval obor propagační grafika na střední výtvarné škole. Poté začal pracovat ve výtvarném oddělení Československé televize a rychle se prosadil jako karikaturista a výtvarník s typickým rukopisem. V roce 1965 spoluzaložil skupinu Greenhorns, která se za normalizace musela povinně přejmenovat na Zelenáče.

Pro Greenhorns, kteří hráli hlavně americké tradicionály a hudbu tamních hvězd country, psal většinu textů. Mnohé z amerických lidovek převyprávěl pro české posluchače a staly se z nich hity.

Zemřel zpěvák Jan Vyčítal

Kultura

Otextoval například skladby Oranžový expres, Blízko Little Big Hornu nebo To tenkrát v čtyřicátom pátom. Poslední z nich vyprávěla o nepohodlném faktu, že Plzeň v roce 1945 osvobodila americká armáda generála Pattona. Na stejnou melodii vznikla i hořká variace To tenkrát v šedesátom osmom.

Foto: Kristýna Léblová, Novinky

Pohřeb zpěváka Jana Vyčítala

Od léta 1999 přestal kvůli potížím s levou rukou hrát na doprovodnou kytaru, na koncertech Greenhornů dále pouze zpíval a moderoval.

Uplynulou neděli by oslavil 78. narozeniny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám