Hlavní obsah

Zemřel zpěvák Jan Vyčítal

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, bož

Ve věku 77 let zemřel český hudebník a dlouholetý frontman skupiny Greenhorns Jan Vyčítal. Informoval o tom server Blesk.cz.

Foto: Veronika Šimková, ČTK

Jan Vyčítal (na archivním snímku z 29. srpna 2007).

Článek

Vyčítal také kreslil karikatury a vtipy. Byl jedním ze zakladatelů country skupiny Greenhorns.

"Dnes odešel na poslední vandr do věčného kraje modré trávy zakládající člen skupiny Greenhorns Honza Vyčítal. Suchou stezku, Honzo, a slunce nad hlavou!" uvedli členové kapely. Příští neděli by Vyčítal oslavil 78. narozeniny.

Ve skupině působil jako textař, kapelník, kytarista a také zpěvák. Roku 1972 byla skupina režimem přinucena změnit jméno na českou podobu Zelenáči.

V roce 1974 mu režim zakázal textovat písně. To kapela obcházela tak, že místo jeho jména u písní uváděla pseudonymy, případně jména jiných členů skupiny.

Otextoval například skladby Oranžový expres, Blízko Little Big Hornu nebo To tenkrát v čtyřicátom pátom. Poslední z nich vyprávěla o nepohodlném faktu, že Plzeň v roce 1945 osvobodila americká armáda generála Pattona. A na stejnou melodii vznikla i hořká variace To tenkrát v šedesátom osmom.

Vyčítalovo jméno znali také čtenáři satirického časopisu Dikobraz. Pro tento a další časopisy dodával kreslený humor. Po roce 1968 nesměl několik let publikovat, tvořil proto také pod pseudonymy. Později se jeho obrázky na stránky novin a časopisů vrátily, vedle toho ilustroval řadu knih.

Vyčítal se narodil v Praze na Pankráci, vystudoval obor propagační grafika na střední výtvarné škole. Poté začal pracovat ve výtvarném oddělení Československé televize a rychle se prosadil jako karikaturista a výtvarník s typickým rukopisem.

Hudební skupinu dál vedl i přesto, že v 80. letech to nemohl dělat oficiálně, protože neměl hudební vzdělání. Pro Greenhorns, kteří hráli hlavně americké tradicionály a hudbu tamních hvězd country, psal většinu textů. Mnohé z amerických lidovek převyprávěl pro české posluchače a staly se z nich hity. Zpíval je on sám a Michal Tučný či Josef Šimek. Některé texty napsal Vyčítal například i Haně Zagorové nebo Věře Martinové.

Reklama

Výběr článků

Načítám