Hlavní obsah

Viloušek, Micinka. Na Dušičky bylo rušno i na zvířecím hřbitově

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Stovky lidí navštívily o Dušičkách i jediné místo posledního odpočinku pro domácí mazlíčky ve východních Čechách. Královéhradecký naturální hřbitov patří mezi největší zvířecí pohřebiště v Česku.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Nechybí ani honosné hrobky, jako u této kočky.

Článek

„Jezdí sem lidé z široka daleka. Nejbližší podobný hřbitov je v Praze, který je prý už plný,“ přiblížil správce královéhradeckého naturálního hřbitova Jiří Matějka.

Psi, kočky, plazi, ptáci a všemožní domácí živočichové odpočívají v Hradci Králové v možná půlhektarovém lesoparku v těsném sousedství 60hektarového lesního hřbitova.

Bez křížů a bez nutnosti velké péče. Plzeň zřídila lesní hřbitov

Domácí

Výjimkou mezi pochovanými zvířaty nejsou ani leguáni nebo krysy. „Nejen psy a kočky lidi milují,“ podotkla šéfová královéhradecké Hřbitovní správy Naďa Štěrbová.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Hroby mrtvých zvířat jsou z valné většiny vzorně upravené.

„Záleží na tom, co ke kterému zvířeti lidé cítí. Děti sem přišly pochovat akvarijní rybičku. Jindy přijdou chovatelé papoušků nebo myší. Zvířata většinou nosí zabalená v prostěradle nebo je mají v papírové krabici. Někteří vyrobí skutečnou rakev,“ doplňuje Matějka.

Lidé na Dušičky hledají hrob Karla Gotta, se svíčkami pak chodí k jeho vile

Domácí

Mnohokrát rozšířená plocha zvířecího hřbitova se rychle zaplňuje, to platí i po nedávném rozšíření. „Plní se to opravdu fest. Zbývá tak třetina plochy. Kapacita by byla dávno plná, pokud by nám lesníci neuvolnili nezbytné pozemky,“ podotkla Štěrbová.

Doklad o nemocech 

Potřeba naturálního hřbitova podle ní plyne z omezených, zákonem daných možností. Zakopat pošlé zvíře, byť na vlastní zahradě, zákon zakazuje.

Pozemků, kde lze domácího mazlíčka legálně pohřbít, lze v Česku spočítat na prstech obou rukou. Kafilérii, vzato očima ortodoxních chovatelů, upřednostňují lidé, pro něž maskot nebyl rovnocenným členem rodiny. Důstojný pohřeb zvířecího miláčka mnozí považují za projev úcty.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Posmrtnou péči o mrtvá zvířata demonstruje i řada ostatních náhrobků.

Řada mrtvých zvířat má upravenější a honosnější hroby než mnozí lidé na sousedním lesním hřbitově. Některá mají dokonce luxusní hrobky. Náhrobky nesou jména jako Beník, Čertík, Viloušek, Micinka.

Nájemci hrobových míst platí za pohřbené miláčky dle váhy a velikosti. Hrob připraví správce hřbitova. „Požaduji pouze veterinární doklad, že zvíře nemělo infekční chorobu, a informace, jak velký máme vykopat hrob,“ upřesnil Matějka.

Spěte sladce, lidé zdobí hroby dětí polštářky

Domácí

Do 50 kilogramů Uložení živočicha do váhy půl kilogramu, kam spadá třeba andulka nebo zmionovaná akvarijní rybička, vyjde na pětistovku, při ročním nájmu za hrobové místo 123 korun. Padesátikilový mazlíček stojí šestkrát víc.

„Limit, do jaké váhy lze mrtvé zvíře pohřbít na naturálním hřbitově, je padesát kilogramů,“ dodala Štěrbová.

Pohřbívání domácích zvířat stejně jako lidí není výsadou dnešní doby. Maskotům prokazovali podobnou čest už staří Egypťané. Tradice přetrvala do středověku, kdy šlechtici zřizovali v blízkosti rodinných sídel pohřebiště oblíbených loveckých psů.

Anketa

Pohřbili jste někdy domácího mazlíčka na zvířecím hřbitově?
Ano
7,3 %
Ne
92,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1692 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám