Hlavní obsah

Lidé jsou kvůli vám vystrašení, pustila se do Babiše opozice. Zvládneme to, ubezpečoval premiér

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve čtvrteční předvolební debatě předsedů devíti klubů na České televize se opozice pouštěla do vlády, kterou ve studiu reprezentoval premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Kritizovala špatnou komunikaci, nedostatečnou podporu podnikatelům nebo nefunkčnost chytré karantény. Babiš se bránil, že vláda situaci zvládá a zvládne.

Foto: Česká televize ČT24

Andrej Babiš na předvolební debatě vyvrací výrok o registraci v restauracích

Článek

„Lidé jsou neustále vystrašení. Nikdo neví, co přijde. Nefunguje chytrá karanténa ani věci, která vláda slibovala, že udělá,” pustil se do kabinetu premiéra Babiše šéf ODS Petr Fiala.

Babiš: Registrace v hospodách je nesmysl! Prymula: Je to zvažované opatření

Domácí

Ten zkritizoval také plošná opatření nebo nouzový stav. „Nevidím důvody, proč bychom měli postupovat plošně,” uvedl.

Vláda nepodporuje podnikatele 

Podle šéfky TOP 09 Markéty Adamové Pekarové zase vláda nedostatečně podporuje podnikatele, kteří kvůli koronaviru utrpěli finanční ztráty. „Pan premiér neustále říká, ať všichni táhneme za jeden provaz. Dává ale provaz, na jehož konci je smyčka,” dodala.

K Pekarové se přidal i šéf lidovců Marian Jurečka. Ten chce, aby lidé, kteří kvůli proticovidovým opatřením přišli o příjem, dostali od státu kompenzaci. „To tu dnes není,“ tvrdí.

Hospody a pivovary obral virus o miliardy

Ekonomika

Na to reagoval ministr vnitra Hamáček tím, že pokud by stát odškodnil každého, udělá bankrot. Podle předsedy SPD Tomia Okamury by se měl zase stát postarat o ty, kteří to potřebují.

Bartoš: Hygiena se ozývá po 9 či 10 dnech 

Šéf Pirátů Ivan Bartoš kritizoval fungování trasování nakažených. „Jsme v situaci, kdy se hygiena ozve po devíti nebo desíti dnech. Stalo se to například kolegovi Jakubovi Michálkovi. K čemu potom ta opatření jsou,” tázal se.

Hygienici u třetiny lidí v Praze nezjistí, kde se nakazili

Domácí

Předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan se zase pustil do opatření, kvůli kterému přejdou střední školy v rizikových oblastech tzv. semaforu na distanční výuku. „Distanční výuka je tím nejhorším způsobem. Nutné je zajistit, aby školy fungovaly bez distanční výuky,” poznamenal.

Babiš: Zvládáme to a zvládneme to 

Podle Babiše ale vláda situace zvládá a zvládne. „Zvládli jsme perfektně první vlnu. Kritérium, podle kterého se to (opatření, pozn. red.) bude určovat, bude zadlužení, nezaměstnanost, propad HDP nebo počet zemřelých. V Česku zemře každý den 350 lidí, za pandemii zemřelo bohužel 650 lidí.  My to zvládáme a my to taky zvládneme,” uvedl premiér.

Nenasytný stát: Schodek rozpočtu se prohloubil už na závratných 253 miliard

Ekonomika

Výběr článků

Načítám