Hlavní obsah

Lidé demonstrovali proti stěhování Koněvova pomníku

– Praha • Aktualizováno

Dvě desítky odpůrců stěhování sochy sovětského maršála Ivana Koněva se ve čtvrtek sešly před radnicí Prahy 6, jejíž zastupitelé se budou pomníkem na jednání zabývat. Demonstrující by uvítali odvolání starosty Ondřeje Koláře (TOP 09) a jsou připraveni „setrvat v dalším boji za historickou pravdu”.

Živě: Lidé demonstrují proti stěhování Koněvova pomníku Video: Novinky.cz, MČ Praha 6

 
Článek

Shromáždění před budovou radnice trvalo zhruba 15 minut. Přítomní se dozvěděli, že za vyhrocením situace kolem sochy je údajně starosta Kolář, který chtěl „rozpoutat neklid ve společnosti a otevřít cestu silám neonacistického charakteru” tím, že nechal pomník doplnit o tabulky vysvětlující Koněvovu úlohu v širších souvislostech nežli Pražská operace z května 1945.

„Náměstí Interbrigády je podle výpisu z katastru nemovitostí v obci Praha číslo 554782 v katastrálním území Bubeneč číslo 7301006 s výměrou 6902 metrů čtverečních, list vlastnictví 877, parcelní číslo 2145/7 v majetku hlavního města Prahy, ve svěřené péči Praha 6 ,” slyšeli přítomní.

Účastnící se následně dozvěděli, že sochu nelze přemístit ani odstranit, neb se nachází v památkové zóně.

Starosta Kolář by chtěl sochu přestěhovat, Piráti preferují vypsání referenda, v němž by o dalším osudu sochy rozhodli občané.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Koněvova socha byla několikrát terčem vandalů

Ze sochy, která se opakovaně stala terčem vandalů, se stalo politikum. Ruský ministr kultury přirovnal starostu Koláře k nacistickému pohlavárovi a ruské ministerstvo zahraničí označilo politiky, kteří podporují přesun sochy, za „iniciátory války se symboly vítězství nad fašismem”. V reakci na tyto výroky chystá další kroky i české ministerstvo zahraničí.

Koněv (1897–1973) se za druhé světové války podílel na osvobození Prahy. Kritici však připomínají také jeho roli při potlačení protestů v Maďarsku v roce 1956 či výstavbě berlínské zdi a spekuluje se i o jeho roli při invazi vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968.

Rusové akcentují především jeho zásluhy ze světové války. Protestovali i proti vysvětlujícím tabulkám líčícím Koněva nejen jako osvoboditele, které nechala k soše na náměstí Interbrigády loni umístit Praha 6 je vedeno jako zeleň ostatní, jako památková zóna, jako pozemek v památkové zóně.

Socha opakovaně čelila útokům vandalů. Městská část ji nechala v srpnu zakrýt, ale pak od toho po protestech aktivistů zase ustoupila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám