Hlavní obsah

V polském dole u českých hranic se má těžit dalších 24 let

Právo, ČTK, Michael Polák
Aktualizováno

Češi prohráli. V polském dole Turów v blízkosti českých a německých hranic se má hnědé uhlí těžit minimálně dalších 24 let. O prodloužení do roku 2044 rozhodlo polské regionální ředitelství ochrany životního prostředí ve Vratislavi. Jeho úředníci minulý týden vydali kladné stanovisko v procesu vyhodnocení vlivů těžby na životní prostředí (EIA), aniž by přihlédli k připomínkám z české (ale i z německé) strany.

Foto: Greenpeace.org

Rozsáhlý polský důl v příhraničním Turówě, v pozadí také sousední polská hnědouhelná elektrárna.

Článek

Oznámil to hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK). Kraj i obce v pohraničí se záměru dlouhodobě bránily, lidé se totiž obávají hlavně ztráty vody a zvýšení hluku a prachu.

Podle Půty se Liberecký kraj proti polskému rozhodnutí odvolá. „Kraj se už dříve přihlásil jako účastník polského řízení EIA, a proto se může odvolat,“ oznámil Půta.

Česko nesouhlasí s rozšířením polského dolu Turów. Bojí se hluku i o spodní vodu

Ekonomika

Současně ale připustil, že odvolání nemusí mít žádný efekt. „Rozhodnutí EIA bylo vydáno s doložkou přímé vykonatelnosti, a tudíž je pravomocné bez ohledu na podaná odvolání. Polsku tak nyní ve vydání samotného báňského rozhodnutí o prodloužení těžby nic nebrání,“ upozornil Půta.

Důl se má rozšířit o 14,6 hektaru podél silnice z německé Žitavy do polské Bogatyně. V Česku jsou nejblíže obce Uhelná, Václavice, Oldřichov na Hranicích a Hrádek nad Nisou. Jejich obyvatelé si stěžují, že provozem dolu trpí už nyní. „K hluku, prachu a vysychání studen se přidávají i emise z elektrárny, která s dolem sousedí. Naše nemovitosti jsou znehodnoceny,“ stojí v petici, kterou obce začaly šířit na konci listopadu.

PGE se ke sporu o těžbu vyjadřuje jen výjimečně. V minulosti upozorňovala, že některé informace, které se v Česku o jejich těžbě šíří, nejsou pravdivé. „Neexistují důkazy o vlivu těžby na prameny vody na české straně a stížnosti na hluk jsou neopodstatněné. Hluk necháváme každé dva roky měřit certifikovanou laboratoří a k překročení mezních hodnot nikdy nedošlo,“ uvedla už dříve mluvčí PGE Sandra Apanasioneková.

Poláci chtějí podle Greenpeace obejít české výhrady k těžbě uhlí u hranic

Ekonomika

Postup Poláků kritizují i ekologické organizace. Česká pobočka Greenpeace ho označila za skandální a arogantní a vyzvala ministerstvo životního prostředí, aby podalo stížnost k Evropské komisi. Do Bruselu se chtějí společně obrátit i obce a Liberecký kraj. Jejich petici, určenou petičnímu výboru Evropského parlamentu, podepsalo dosud přes 6 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám