Hlavní obsah

Lhůta pro posilující dávku očkování se pro všechny zkrátí od 19. ledna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lhůta pro posilující dávku očkování proti nemoci covid-19 se pro všechny lidi v Česku starší 18 let zkrátí ze šesti na pět měsíců od 19. ledna. Pro starší 45 let se lhůta zkrátí už v pátek 17. prosince a pro starší 35 let 5. ledna. Vyplývá to ze čtvrtečního rozhodnutí ministerstva zdravotnictví.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zatím mohli dostat posilující dávku vakcíny už po pěti měsících lidé starší 55 let a ostatní lidé až po šesti měsících. Lidé očkovaní jednodávkovou vakcínou Janssen od firmy Johnson & Johnson mají nárok na posilující dávku už po dvou měsících.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) ve středu uvedl na Twitteru, že chce zkrátit lhůtu pro přeočkování proti covidu-19 pro všechny občany. Zkrácení lhůty je podle něj potřebné kvůli šíření varianty koronaviru omikron.

Babiš chce třetí dávku po pěti měsících pro všechny bez rozdílu věku

Domácí

„Podle některých studií proti ní představuje třetí dávka vyšší míru ochrany. V Praze jsou navíc aktuálně nevyužitá očkovací centra, proto si myslím, že bychom to mohli a měli zrealizovat rychle,” sdělil.

Také budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) již dříve apeloval na všechny očkované, aby se nechali přeočkovat posilující dávkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám