Hlavní obsah

Leyenová zdůraznila energetickou nezávislost. Rusko nás cíleně odpojuje, řekla

– Litomyšl

Poválečná obnova Ukrajiny a otázka energetiky budou hlavními tématy půlročního českého předsednictví v Radě EU, které právě začíná. Na tiskové konferenci v Litomyšli to v pátek uvedli český premiér Petr Fiala a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Hovořili především o nezávislosti na ruském plynu. Šéfka komise zmínila i potřebu úspor a investic obnovitelných zdrojů.

Záznam: TK po jednání vlády a Evropské komiseVideo: ČTK

 
Článek

„Evropa je skutečně ve vašem srdci,“ poznamenala na začátku konference von der Leyenová směrem k Fialovi.

Ocenila i to, že se konference koná na zámku v Litomyšli, přičemž mimoděk zmínila, že navštívila také místnosti v zámeckém pivovaru, kde se narodil skladatel Bedřich Smetana.

„Zvolili jste motto ‚Evropa jako úkol‘. Nejdůležitějším úkolem je co nejdřív získat energetickou nezávislost na Rusku,“ pokračovala k tématu českého předsednictví. Zásobníky plynu jsou podle ní naplněné z 55 procent, cílem je 80 procent.

Češi to budou mít v čele EU přetěžké, soudí evropský tisk

Evropa

K posilování energetické bezpečnosti pomůže podle ní především program REPower EU. Předsedkyně Evropské komise zmínila, že v jeho rámci investuje EU 300 miliard eur (téměř 7,5 bilionu korun).

Nový balíček by měl zajistit právě nezávislost na ruských fosilních palivech. Von der Leyenová uvedla, že důležité je také pracovat na úsporách v energetice a investovat do obnovitelných zdrojů energie.

„Celé téma energetiky bude nejdůležitější. Potřebujeme plán. Rusko nás cíleně částečně odpojuje od plynu a my musíme být připraveni. Bude to podobné jako v době pandemie. Ze začátku jsme měli problémy, ale pak jsme pracovali společně a úspěšně,“ řekla Leyenová.

Fiala: Úkolem je provést občany EU touto krizí

Petr Fiala na dotaz, co považuje za nejdůležitější úkol, nejprve odpověděl, že to je jako „vybrat si oblíbeného hudebního skladatele“, místní by si podle něj zřejmě vybrali Smetanu, ale „o kousek dál už by to bylo jinak“.

Pak ale zvážněl. „Naším hlavním úkolem je především provést občany EU touto krizovou situací. Ceny energií dusí naše ekonomiky. Když budeme postupovat koordinovaně, máme šanci to vyřešit,“ řekl. Klíčem k řešení problémů je podle něj také obnova poválečné Ukrajiny.

Česká republika si před zahájením předsednictví stanovila pět priorit, které chce řešit. Kromě energetické bezpečnosti a poválečné obnovy Ukrajiny mezi ně patří ještě posilování obranných schopností Evropy a kyberbezpečnost, strategická odolnost evropského hospodářství a odolnost demokratických institucí.

Fiala a von der Leyenová v deštivé Litomyšli. Česko přebírá předsednictví EU

Domácí

Fiala poznamenal, že by v předsednictví rád navázal na práci Francie, již Česko v této pozici střídá.

„Nemohli počítat, k čemu dojde (válka na Ukrajině – pozn. red.). Za velký úspěch považuji, že se podařilo udržet jednotu členských zemí v otázkách podpory Ukrajiny a sankcí vůči režimu ruského prezidenta Vladimira Putina,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám