Hlavní obsah

Fiala a von der Leyenová v deštivé Litomyšli. Česko přebírá předsednictví EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litomyšl
Aktualizováno

Česká republika v pátek přebírá od Francie předsednictví Radě EU a na půl roku pak bude řídit klíčová jednání v rámci Evropské unie. Na slavnostní zahájení sezvala česká vláda špičky Unie netradičně nikoliv do hlavního města, ale do Litomyšle, kde se na místním zámku uskutečnilo jednání vlády a Evropské komise.

Záznam: TK po jednání vlády a Evropské komiseVideo: ČTK

 
Článek

Z pěti hlavních témat, které si Česká republika před zahájením předsednictví určila, vypíchli Petr Fiala a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová především otázku energetiky a poválečné obnovy Ukrajiny.

„Ceny energií dusí naše ekonomiky. Když budeme postupovat koordinovaně s Evropskou komisí, máme šanci to vyřešit,“ řekl Fiala.

Speciál se šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou dosedl před polednem na pardubické letiště, zhruba o hodinu později ji za vytrvalého deště na litomyšlském zámku přivítala česká delegace v čele s Fialou.

Příjezd Ursuly von der Leyenové na zámek v LitomyšliVideo: Michal Sobotka, Právo

Von der Leyenová i ostatní komisaři dorazili na zámek v Litomyšli se zhruba třicetiminutovým zpožděním. Předsedkyni Evropské komise i tak přivítali přihlížející přes vytrvalý déšť potleskem. Před uvítáním s Petrem Fialou si s několika lidmi včetně malé holčičky podala ruku a nechala se vyfotit.

S Petrem Fialou se při přivítání objali.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Premiér Petr Fiala vítá šéfku Evropské komise Ursulu von der Leyenovou.

Foto: David Taneček, ČTK

Členové české vlády přicházejí na společné zasedání české vlády a Evropské komise u příležitosti zahájení českého předsednictví v Radě EU, 1. července 2022, Litomyšl, Svitavsko.

„Je to symbolické zahájení. Nad rámec toho budeme jednat s celou řadou členů Evropské komise, což je významnější orgán v EU z hlediska denní agendy,“ řekl při příjezdu do Litomyšle ministr zahraničí Jan Lipavský.

Příjezd eurokomisařů, zřejmě i kvůli nepříznivému počasí, nepřilákal k litomyšlskému zámku mnoho lidí. „Moje sociální bublina má z této akce radost. Jako město s tím nemáme žádné výdaje. My jen koupili nějaké dárky,“ řekl Právu starosta Litomyšle Daniel Brýdl.

Mottem českého předsednictví je „Evropa jako úkol“, což vychází z proslovu exprezidenta Václava Havla v německých Cáchách v roce 1996.

České předsednictví v Radě EU - Co přesně znamená?

Domácí

Agendu jednotlivých jednání do velké míry Česku určila stávající geopolitická situace Evropy.

Řešit se tak bude především válka na Ukrajině, masová migrace, poválečná obnova země, posilování bezpečnosti EU a v neposlední řadě také energetická krize a zbavování se závislosti Evropy na ruských komoditách.

Foto: David Taneček, ČTK

Ministr zahraničí Jan Lipavský přichází na společné zasedání české vlády a Evropské komise u příležitosti zahájení českého předsednictví v Radě EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám