Hlavní obsah

Lex Mynář neprošel, vláda ho smetla ze stolu

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Novelu zákona, která měla vyzrát na hradního kancléře Vratislava Mynáře, ve čtvrtek zamítla vláda. Návrh předkládala poslankyně TOP 09 Věra Kovářová a měl prezidentova kancléře přimět, aby zveřejnil majetkové prohlášení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kancléř Vratislav Mynář předává ve Sněmovně poslankyni Věře Kovářové (TOP 09) majetkové přiznání. Archivní snímek

Článek

Mynář si dosud stěžoval, že ze zákona nevyplývá, kam má jako hradní kancléř dokument podat. Právě to měla upřesnit novela Kovářové. [celá zpráva]

Kancléř měl mít povinnost podat prohlášení o majetku prostřednictvím prezidenta republiky na legislativní odbor Kanceláře prezidenta republiky. Tam měl být k dispozici veřejnosti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kabinet návrh Kovářové odmítl s tím, že ho z několika důvodů považuje za nedostatečný. Vadí mu například, že návrh zákona řeší pouze postavení vedoucího Kanceláře prezidenta republiky, a nikoliv vedoucího Kanceláře Poslanecké sněmovny či Senátu.

„S věcnými a konstruktivními připomínkami vlády se samozřejmě ráda seznámím. Ráda bych ale podtrhla, že nesouhlasné vládní stanovisko má jen doporučující charakter – a pokud vím, mezi kolegy v Poslanecké sněmovně, která má v rozhodování poslední slovo, vůle zpřesnit postavení pana kancléře nepochybně existuje,” sdělila Kovářová Novinkám.

Kovářová s Mynářem řešila jeho majetkové prohlášení letos v létě. Mynář totiž poslankyni předal podle zákona o střetu zájmů čestné prohlášení o nabytém majetku za rok 2013. V dokumentu však nebyly prakticky žádné informace, a Kovářová proto požadovala, aby kancléř zpřístupnil majetkové přiznání. [celá zpráva]

Tendr na mýto vláda odložila

Kabinet ve čtvrtek také jednal o přípravách tendru na provoz mýta, prozatím to ale odložil.

„Vláda se bude zabývat řešením mýtného systému až na svém zasedání příští týden, bod byl dnes přeložen,” uvedl mluvčí vlády Martin Ayrer. Jednání bylo odloženo již před vládními prázdninami.

Vláda musí vyřešit délku období, ve kterém se bude mýtné vybírat jen pomocí mýtných bran. Ministerstvo dopravy trvá na pěti letech, koaliční partneři požadují tři roky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám