Hlavní obsah

Léky na omikron za miliony brzy projdou, část se vyhodí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemocnice řeší, co s léky na omikron. Investovaly do nich miliony korun a teď hrozí, že o část peněz přijdou. Některým totiž stále leží na skladech stovky až tisíce balení a může se stát, že do pár měsíců projdou expirační lhůtou. Prošlé léky ale pojišťovna neproplatí.

Foto: Profimedia.cz

Lék na covid-19 nebyl zatím vyvinut, proto se léčba zaměřuje především na zmírnění symptomů nemoci.

Článek

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) mají stále některá zdravotnická zařízení v zásobách monoklonální protilátky celkem za 300 milionů korun. Resort teď řeší, jak jim státem nařízenou investici nahradit.

„Když jsem to chtěl řešit, tak jsem zjistil, že jsou všechny kroky, které předchozí vedení ministerstva vymýšlelo, jak to nemocnicím zaplatit, v rozporu se zákonem a nejde to,“ řekl Válek na dotaz Práva. Situaci řešil s premiérem Petrem Fialou (ODS) i vedením ministerstva financí.

Problém je u krajských nemocnic, které nejsou podřízeny ministerstvu. Dopisem je minulé vedení resortu vyzvalo, aby si udělaly zásoby aspoň na 10 dnů. Některé z nich toho ale kvůli obavám z nedostatku nabraly víc. Poptávka po léčbě byla na přelomu roku enormní. Třeba nemocnici v Blansku aktuálně zbývají ještě infuze pro 27 pacientů v celkové hodnotě 1,5 milionu korun.

Nových případů covidu v ČR ubylo o polovinu, za týden jich je 3886

Koronavirus

„Zatím nevíme, jestli nám to někdo proplatí,“ řekla Právu mluvčí Marie Kalová. Ministerstvo je odkoupit nemůže. „Neumím jim žádným legálním způsobem, byť jim to předchozí vláda slíbila, dát peníze za monoklonální protilátky, protože ty léky jsou buď prošlé, nebo neúčinné,“ řekl Právu ministr.

Nemocnice doufají v kompenzace

U přímo řízených nemocnic visí ve vzduchu mnohem vyšší částky. Olomoucká fakultní nemocnice vyčíslila zásoby monoklonálních protilátek na osm milionů korun.

„Pokud bychom je museli odepsat, peníze by samozřejmě chyběly. Nicméně jsme přesvědčení, že nám bude nákup protilátek kompenzován,“ napsal Právu mluvčí Adam Fritscher.

Je konec. Zahoďte roušky, pandemická pohotovost skončila

Domácí

„Zatím je předpoklad odpisu 36 milionů korun, což je nákupní cena s DPH. Nemáme informaci o kompenzaci, určitá jednání ale pokračují, tak vyčkáváme,“ řekla Právu mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) Marie Heřmánková. Na skladě mají asi 1960 balení monoklonálních protilátek, která expirují koncem července. To je množství odhadem pro 490 pacientů. „Ještě se najdou jeden až dva pacienti měsíčně, ale zbytek léků na konci července vyhodíme,“ doplnila mluvčí.

Peníze by chyběly v běžném provozu, omezit by se zřejmě musely investice do budov, přístrojů nebo oprav. Léky nakoupili začátkem prosince, kdy byl počet nakažených covidem enormní. Na skladu mají také asi 50 balení jiného typu monoklonálních protilátek (Regkirona), ty ale vydrží až do konce června 2023. Pokud budou účinné proti podzimním variantám covidu, mohly by se letos opět využít.

S tím částečně počítá i ministerstvo. Vybrané fakultní nemocnice nakoupily léky napřímo na pokyn tehdejší vlády. Válek po­dotkl, že by v té době zřejmě postupoval stejně.

Desítky tisíc (vy)léčených

Protilátkové koktejly na omikron a jeho varianty nefungují a už se podávají jen minimálně. V případě delty lékaři opakovaně zdůrazňovali, že byly vysoce účinné a zřejmě mnohým zachránily život. Rizikovým pacientům a seniorům se teď podává remdesivir nebo tobolky antivirotik na domácí užívání. Ministr naznačil, že se připravuje změna vyhlášky, která by zlepšila přístup pacientů k těmto lékům. Do začátku dubna se v Česku léčilo antivirotiky přes 21 tisíc nakažených.

Nemocnice nemusí mít od května vyčleněná speciální lůžka pro covid-19

Domácí

Koktejl protilátek od Regeneronu dostalo téměř 30 tisíc nakažených, regkironu pak 2,5 tisíce lidí, o něco méně pacientů se léčilo remdesivirem. Jedno balení protilátkového koktejlu od Regeneronu vyšlo nemocnice na zhruba 120 tisíc korun, a to proto, že se upravoval objem podávaných dávek. Fakticky se tak zdvojnásobil počet dávek v jednom balení. Cena za jednu dávku zůstává na šedesáti tisících korun. Balení protilátek Regkirona je levnější, stojí asi 15 tisíc korun.

Nemocnice je později nakupovaly už přímo od distributora.

Reklama

Výběr článků

Načítám