Hlavní obsah

Lék na hubnutí bude dostupný jen na speciální recept

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Preparát na hubnutí Adipex retard bude dostupný pouze na recept či na žádanku s modrým pruhem, která se používá pro léky obsahující návykové látky. Je to jedna z 63 položek, o něž se rozšíří seznam látek, u nichž hrozí riziko jejich zneužití k výrobě drog. Rozšíření seznamu odsouhlasila vláda na svém středečním jednání, sdělil mluvčí kabinetu Martin Ayrer.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD)

Článek

„Drogoví bossové jsou stále vynalézavější. Ale my v tom souboji nehodláme polevit,” uvedl pro Novinky předkladatel návrhu a ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). Souhlas vlády uvítal.

Adipex retard obsahuje návykovou látku fentermin, která se zneužívá jako droga. Upozornil na to výrazný nárůst prodeje v příhraničních oblastech, což neuniklo pozornosti Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) i Národní protidrogové centrály.

„Konkrétně z rostoucího množství vydávaných léčivých přípravků Adipex retard určených nejen pro český trh, ale také z rostoucího výdeje z příhraničních oblastí do sousedních států, kdy v řadě případů se jedná o případy předložených padělaných receptů," píše se v důvodové zprávě.

Vysokou poptávku po přípravku podtrhuje podle důvodové zprávy také nelegální obchod na internetu a vlastní zkušenost inspektorátu omamných a psychotropních látek s předloženým padělkem dovozního povolení na přípravek. Hrozí tak, že bude vzrůstat počet lidí závislých na tomto léku. Podle údajů SÚKL se loni dodalo na český trh asi 86 tisíc balení Adipex retard.

Reklama

Výběr článků

Načítám