Hlavní obsah

Léčebné konopí zlevní, úplná legalizace ale znovu neprošla

Právo, Oldřich Danda

Pacienti užívající léčebné konopí i zemědělci, kteří pěstují technické konopí, mohou pomalu slavit. Poslanci ve středu schválili novelu o návykových látkách, díky níž by mělo léčebné konopí zlevnit a zemědělci budou moci pěstovat i rostliny konopí, které obsahují vyšší podíl THC, což jim podstatně ulehčí život.

Foto: Reuters

Cannabis, čili konopí

Článek

Naopak návrhy pirátů na částečnou legalizaci a samopěstování marihuany neprošly. Novela jde nyní do Senátu.

Policie šla najisto do pěstírny konopí, kouřilo se přitom z počítačů

Koktejl

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že léčebné konopí bude moci pěstovat a zpracovávat více producentů než jeden, jak je tomu nyní. „Zvětší se konkurence a tím se sníží cena, což je důležité i pro úhradu z pojištění, protože už nějaký čas hradí 90 procent léčebného konopí,“ řekl.

Také možnost exportu pěstování léčebného konopí podle ministra zatraktivní pěstování, což povede k dalšímu zlevnění. Nyní do lékáren dodává pouze jeden pěstitel – firma Elkoplast Slušovice – a cena gramu sušené drogy se pohybuje mezi 170 až 250 korunami.

Libanonští zemědělci mají dost chudoby, místo brambor pěstují konopí

Blízký a Střední východ

Méně nadšený byl ministr, když prošel návrh zemědělského výboru, aby čeští zemědělci mohli pěstovat konopí, v kterém je jedno procento THC, dnes je limit 0,3 procenta.

„Ministerstvo zdravotnictví zásadně nesouhlasí, přičemž svůj nesouhlas s tímto návrhem vyjádřily také Generální ředitelství cel a Národní protidrogová centrála,“ uvedl Vojtěch. Podle něj hrozí, že technické konopí bude moci být zneužito pro rekreační účely.

To odmítl člen zemědělského výboru Radek Holomčík (piráti). „Je to nesmysl. U těchto koncentrací prostě neexistuje způsob, jak to použít rekreačně, jak se říká,“ řekl. Podle něj mají zemědělci problémy s tím, když jim kvůli příznivému počasí vyrostlo technické konopí s vyšším podílem THC.

Marihuanu jsem měl na mastičku, přesvědčil muž soud. Udal ho soused

Krimi

Změnu vítají i lékaři a pacienti. „Je to dobrá zpráva, protože prošly návrhy, které jsme podporovali a které by měly zlevnit a zpřístupnit léčebné konopí, a také bude možné podstatně rozšířit spektrum lékových forem,“ řekl Právu lékař a člen správní rady pacientského spolku Kopac Pavel Kubů.

SÚKL se bránil

Dnes mohou lékaři předepisovat buď samotné sušené konopí, nebo tobolky se sušenou drogou. Poslanci teď schválili, aby producenti nebo lékárny mohli připravovat i extrakt z konopí, z kterého půjdou připravovat např. čípky nebo masti. „Extrakt se lépe skladuje, dávkuje a je stabilnější než rostlinný materiál, který mnohem snáze zplesniví,“ poznamenal Kubů.

Dodal, že výrobu extraktu prosazovali delší dobu, ale naráželi na odpor Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL), který se zdráhal vypracovat tzv. lékopisný článek, podle kterého by se extrakt připravoval. „Nechápeme, proč nepřevezmeme ten německý. SÚKL se celou dobu vymlouval, že se čeká na evropský lékopisný článek, ale to je jen výmluva,“ řekl Právu Kubů.

Vojtěch postup resortu zdravotnictví hájí. „Ministerstvo logicky zastává konzervativnější přístup a je opatrnější. Teď pozměňovací návrh na přípravu extraktu prošel a my se tomu budeme muset přizpůsobit,“ sdělil.

Zakouřil si marihuanu před odletem, teď mu hrozí vězení daleko od domova

Koktejl

Podle ve středu schváleného zákona budou lékaři moci léčebné konopí předepisovat na elektronický recept. Vojtěch do novely také prosadil možnost blokování internetových stránek, na nichž se nabízejí nelegální a padělané léky. Vznikne také centrální úložiště záznamů o očkování lidí, které by sloužilo jako elektronická obdoba očkovacího průkazu.

Naopak ve středu poslanci odmítli návrh Vojtěcha a poslance ANO Patrika Nachera na zasílání léků na předpis. Neprošly ani návrhy piráta Tomáše Vymazala, aby si lidé mohli konopí sami pěstovat nebo aby vznikly místnosti, v nichž by si narkomani mohli pod dohledem zdravotníků aplikovat drogu, kterou získali na černém trhu.

Výběr článků

Načítám