Hlavní obsah

Landa: Covid nepopírám. Hoří v týlu a sháním mudrce, aby pomohli

Novinky, Dominika Jeřábková

Zpěvák Daniel Landa v úterý přestavil v Poslanecké sněmovně Blanický manifest za svobodu 2020, který v současnou chvíli podepsalo více než 17 tisíc lidí. Podle signatářů se pojem svoboda kvůli „neodborným příkazům úředníků“ nejenom v ČR, ale i okolních zemích ztenčuje. V rozhovoru pro Novinky přiblížil Landa svou roli v projektu.

Foto: Petr Hloušek , Právo

Daniel Landa

Článek

Tento týden jste na sněmovním petičním výboru vystoupil s peticí. V ní se mimo jiné uvádí, že kvůli nepřátelskému přístupu vlády k občanům už nejsou lidé natolik semknutí, jako tomu bylo na jaře. Kdy tohle podle vás začalo?

V březnu jsme všichni makali na tom, abychom se ochránili, a poslouchali. To bylo jasné. Poté, ale přicházely série různých nařízení, které byly více méně neúspěšné. A tahle metoda pokus omyl doteď neskončila. Za sebe můžu říct jen to, že hoří v týlu a sháním mudrce, aby nám s tím pomohli. To je moje hlavní message (poselství). Sám jedním z mudrců rozhodně nejsem, ale stejně tak nejsem ani „covidův popíráč“. Pouze řeším týl, který to už nevydrží. Zoufalství lidí, na které situace dopadá, je neúnosné.

Vytváříte nové disidenty, virový protektorát, burácel Landa k poslancům

Domácí

Poslance jste tedy zároveň vyzval, aby se pokusili najít cestu k rychlému otevření Česka. Jak byste si změnu opatření konkrétně představoval?

Na tom se zatím pracuje. Oslovil jsem kvůli tomu odborníky, které považuji za kapacity a navrhují nějaká méně brutální řešení. Následně bych s nimi chtěl propojit osoby, které zavádějí aktuální plošná opatření. Ale nechci nyní zabředávat do konkrétností. Každopádně tu jsou nějaké nálady ve společnosti, které sám cítím, zesiluji, pojmenovávám a hledám nejmoudřejší hlavy, i ty odmítnuté, aby spolu s ostatními zasedly a provedly nás krizí ohleduplněji.

O koho by mělo jít?

V tomhle ohledu bych byl ještě opatrný. Nechci zatím mluvit o konkrétních jménech, ale určitě bychom byli rádi, kdyby se prověřilo to, co říká pan profesor Beran (Epidemiolog Jiří Beran je vedoucím lékařem Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové. – pozn. red.), který je odborníkem v rámci těchto věcí.

Ve vašem projevu na výboru zaznělo i to, že se podle vás krize zneužívá k neprůhledným obchodům, na což na místě reagoval premiér Andrej Babiš (ANO) s tím, že neví, o kterých obchodech jste hovořil. Můžete to tedy upřesnit?

Většina obchodů, která se odehrává v nouzovém stavu, je neprůhledná. Ať jsou to funkční nebo nefunkčním roušky. Veřejnost nemá, jak se o nich dozvědět. Stejně jako jsou neprůhledná nařízení, která nestíháme ani vyhodnocovat. Nemluvím o konkrétním obchodě, nýbrž o tom, že se chovají neprůhledně a měli by s tím něco dělat.

Evropská komise zajistila dalších 300 milionů dávek vakcíny od Pfizeru

Koronavirus

Pojďme k vakcíně. Tu jste označil za zpackané téma s tím, že odmítnutí nesmí být důvodem ani pro skrytou diskriminaci, za což se vám premiér zaručil. Zajímalo by mě, jestli vy sám se plánujete nechat očkovat?

Teď ne. Já tuhle hysterii nesdílím. O své zdraví se starám jinak a myslím si, že velice dobře.

Na druhou stranu, co když se nejenom vy, ale i další, kteří se nenechají očkovat, nakazíte a budete zde virus dále přenášet, pandemie bude pokračovat. I kvůli tomu se například nebudou konat koncerty, po jejichž obnově dlouho voláte?

Nevolám ani tolik po obnově koncertů jako po rozumném řešením. Myslím, že by určitě šla nastavit nějaká zónová ochrana rizikových skupin. A znovu opakuji, že se skutečně chovám zodpovědně. Nejsem blázen. Zatím jsem nemocný nebyl a nadále se chovám způsobem, aby k tomu ani nedošlo. Ale když mi nebude dobře, nikam nepolezu.

Umělci už zkoušejí rychlotesty, aby se dalo chodit na koncerty

Kultura

Zastavme se přece jenom ještě u obnovy kulturního života. Narážela jsem na iniciativu Cesta ze tmy, v rámci které jste spolu se zpěvákem Jankem Ledeckým navrhoval provádění testu každému z účastníků hudebních a dalších akcí, aby se znovu mohly konat. Vzbudilo to však negativní reakce i z řad vašich příznivců. Vytýkali vám, že jste se „dal na stranu vlády“, kterou kritizujete.

Nedával jsem se na žádnou stranu. Obrátili se na mě s tím, že je tu odmítnutý český vědec (Další z členů inciativy, evoluční biolog Jaroslav Flegr na svém facebooku v listopadu napsal, že na jaře premiér Babiš spolu s Romanem Prymulou odmítli využít levné testy ze slin, které jim nabídl klinický DNA genetik a pedagog z Přírodovědecké fakulty UK Emanuel Žďárský. Babiš označil informaci za fake news. – pozn.red.), kterému stojí za to pomoci, protože to minimálně může ušetřit spoustu peněz a ulevit při testování. A tak jsem pomohl. Jakmile odoperují srdce hlavní figuře panu Luxíkovi (Karel Luxík je autor projektu – pozn.red.), uspořádáme k tomu ještě tiskovou konferenci.

Podle mě by to mohlo výborně posloužit jako pilot zónové ochrany. Jde o systém mobilních sanitek s testy. Takže stejně jako by mohla sanitka stát před divadlem nebo před sportovištěm, mohla by stát třeba před domovech důchodců. Takže by se mohla posílit i ochrana rizikových skupin. Myslím, že mým úkolem není neonemocnět, ale ochránit rizikové skupiny, aby neonemocněly. O to budeme usilovat.

Dušek: Vánoce se začínají projevovat. Nakažení senioři budou plnit nemocnice

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám