Hlavní obsah

Evropská komise zajistila dalších 300 milionů dávek vakcíny od Pfizeru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise zajistila pro členské země Evropské unie dalších 300 milionů dávek první využívané vakcíny proti koronaviru od firem Pfizer a BioNTech. V pátek to oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Foto: Reuters

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

První část nové dodávky by měla být k dispozici na jaře. Komise tak po kritice od některých politiků členských zemí, podle nichž není v první fázi dostatek vakcín pro všechny státy, zvýšila dosud objednané množství očkovací látky od zmíněných firem na dvojnásobek.

Vakcína od Pfizeru chrání i proti zmutovaným koronavirům, ukazují testy

Koronavirus

„Nyní dáváme členským státům možnost, aby zakoupily více dávek první schválené vakcíny,” prohlásila šéfka komise. Nový kontrakt zajišťuje Evropské unii 200 milionů dávek s předkupním právem na dalších 100 milionů. Distribuce prvních 85 milionů z navýšeného množství by podle von der Leyenové měla začít ve druhém čtvrtletí.

Dosavadní kontrakt unii zaručoval, že americká a německá firma dodají dohodnutých 300 milionů do září. Z některých států však zněly hlasy, že distribuce začala příliš pomalu a že komise měla objednat více již schválených vakcín než těch, které teprve na souhlas úřadů čekají. Brusel namítal, že spíše než v objednaném množství je problém v malých výrobních kapacitách.

Komise ve středu podmínečně schválila i využívání druhé covidové vakcíny od firmy Moderna, které budou mít unijní státy k dispozici 160 milionů dávek. Její distribuce by měla začít okolo poloviny ledna. EU má smlouvy i s dalšími čtyřmi výrobci, díky nimž bude mít pro 450 milionů svých obyvatel k dispozici na 2,3 miliardy dávek.

Reklama

Výběr článků

Načítám