Hlavní obsah

Umělci už zkoušejí rychlotesty, aby se dalo chodit na koncerty

Právo, jaš, rea, vtk

Iniciativa Cesta ze tmy navrhuje systém opatření při shromažďování lidí, tak aby kulturní, společenské či sportovní akce byly z epidemiologického hlediska bezpečné. Nástrojem má být test provedený výtěrem z krku, který by krátce před akcí otestoval všechny účastníky včetně personálu a účinkujících.

Foto: Lucie Levá

Janek Ledecký

Článek

Iniciativu podporují hudebníci Daniel Landa a Janek Ledecký. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) Právu potvrdil, že se možností rychlotestů před akcí také zabývá.

Test se vstupenkou

„Minulou sobotu byla první zkouška v terénu, konkrétně na natáčení silvestrovského dílu Partičky. Všichni účinkující měli naštěstí testy negativní. Dvě stovky členů diváckého komparzu, kteří si objednali testování na portálu, měli rezervovány odběry od 11 do 14 hodin,“ napsal na Facebooku Ledecký.

„Ze dvou set testovaných bylo pět pozitivních. Všichni ostatní si užili báječné představení,“ dodal.

Kde si rezervovat termín na test? Zájemců je mnoho, ministerstvo nabízí centrální systém

Domácí

Vše by mělo fungovat tak, že si účastník akce koupí vstupenku a s ní obdrží unikátní kód pro objednání testu. Vloží ho na web, vygeneruje si žádost o test a zvolí z nabízeních termínů. Žádost vytiskne a vezme s sebou. K provedení testu bude potřeba přijít na místo akce minimálně pět minut před objednaným termínem.

Pozitivním vrátí vstupné

U vstupu budou podle představ iniciativy vybudovány speciální koridory s elektronickým pořadníkem. Test se v mobilní laboratoři vyhodnotí nejpozději hodinu před zahájením akce. Výsledek sdělí z testovacího centra. Bude-li pozitivní, organizátor akce peníze za vstupenku vrátí a upozorní na nutnost kontaktovat lékaře a hygienu.

Cenu testu pořadatelé plánují zahrnout do ceny vstupenky, nebo ponesou náklady v plné výši. Podle iniciátorů služba umožní zúčastnit se více akcí s jedním testem, pokud se dotyčný vejde do časového limitu.

Největší potíž? Papírování

Je tu ale problém. „Rychlostest na koronavirus je sice hotov za dvanáct minut, papírování s každým pacientem je ale tolik, že celé vyšetření zabere dvojnásobek času. Administrativa je největší potíž, s níž by se potýkali pořadatelé akcí, pokud by měli testovat účastníky,“ řekl Právu ředitel brněnského sdružení Podané ruce Jindřich Vobořil. Na jeho popud se začalo s rychlým testováním v Česku, to už chrání stovky důchodců v domovech seniorů v Brně.

Jak bude vypadat plošné testování na koronavirus

Domácí

„Výtěr z nosu trvá pár vteřin. Pak stačí počkat dvanáct minut a víme výsledek. Jenže poté následuje vyplnění podrobného dotazníku,“ uvedl Vobořil.

Pokud by se nějaký hudebník rozhodl udělat klubový koncert pro zhruba 300 lidí a bylo by nutné otestovat všechny, potřeboval by na to tým čtyř laborantů pět hodin. „Čas je možné zkrátit na polovinu, pokud ubude byrokracie,“ uvedl Vobořil.

Ministr mluví o jaru

Jako eventualitu vnímá rychlotesty na koncertech ministr kultury Lubomír Zaorálek.

„Mluvili jsme o tom na vládě. Začal jsem se tím zabývat, jednáme o tom s lidmi ze Slovenska, kteří už to dělají, abychom byli připraveni. Připravujeme to na jaro. Pro nějakou třeba jednorázovou akci to bude zajímavé. Ale bude záležet na rychlosti, ceně, a aby to bylo obecně použitelné,“ řekl Právu Zaorálek.

Reklama

Výběr článků

Načítám