Hlavní obsah

Kyjovská nemocnice vyhlásila stav hromadného postižení osob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjov
Aktualizováno

Téměř zcela naplněna pacienty s koronavirem je nemocnice v Kyjově na Hodonínsku. Situace v ní je již natolik vážná, že musela vyhlásit stav hromadného postižení osob v resuscitační péči.

Foto: Mapy.cz, Novinky

Nemocnice v Kyjově

Článek

V úterý po poledni v ní bylo hospitalizováno 34 pacientů na standardních lůžkách, dalších deset pacientů bylo na anesteziologicko-resuscitačních odděleních, na nichž zbývala poslední dvě volná lůžka, přičemž další tři pacienti byli na jednotce intenzivní péče.

„My už jsme se do této situace dostali minulý týden, kdy jsme chystali takzvané ARO II. Museli jsme jednoho pacienta odvézt do Fakultní nemocnice v Brně,“ řekl Právu mluvčí kyjovské nemocnice Filip Zdražil. O tom, které nemocnice převezmou péči o nové pacienty z Kyjovska ve vážném stavu, bude rozhodovat podle aktuální situace krajský koordinátor.

Jihomoravská záchranka zvažuje traumaplán, lehké případy by musely počkat

Domácí

Z moravských nemocnic je situace co do zaplněnosti lůžek sice nejhorší v Kyjově, další zdravotnická zařízení se k tomu stavu ale blíží. Mluvčí upozornil na to, že nemocnice už narazila na personální strop. Starat se o pacienty na dýchacích přístrojích nemůže každá zdravotní sestra, a už vůbec ne dobrovolníci. „ARO a JIP jsou provozy vyžadující vysoce kvalifikovaný personál a toho se už nedostává.

Personál z obou provozů urychleně zacvičuje lidi z jiných oddělení. Další nemocnice na tom nejsou lépe,“ doplnil mluvčí.

Omezíme společenský život na 14 dní, oznámil zlínský hejtman

Domácí

Dvě klíčové nemocnice, brněnská fakultní a brněnská u svaté Anny, ještě nápor zvládají. „V pondělí jsme měli na jednotkách intenzivní péče 16 pacientů, v úterý jich bylo již 12. Je to ale jen nepatrné zlepšení. Celkově jsme na hraně svých možností,“ řekla mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny Dana Lipovská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám