Hlavní obsah

Jihomoravská záchranka zvažuje traumaplán, lehké případy by musely počkat

– Brno

Jihomoravská zdravotnická záchranná služba zvažuje v reakci na strmý nárůst počtu přepravovaných pacientů s koronavirem spuštění takzvaného traumatologického plánu. Je totiž na hraně svých technických a personálních možností.

Foto: Lucie Kándlová, Právo

Článek

V praxi by to znamenalo, že by k přepravě pacientů v méně závažných stavech začala využívat sanitní vozy zdravotnických dopravních služeb, že by více využila pomoci ostatních složek Integrovaného záchranného systému, a v neposlední řadě by musela přísněji rozhodovat o tom, kam právě sanitka vyjede.

„Neznamená to, že pacientovi s lehčím zdravotním problémem položíme telefon a nebudeme se s ním bavit. To v žádném případě. Jen bychom mu řekli, co má konkrétně udělat pro zlepšení svého akutního stavu přímo doma. S tím, že musí počkat, protože dorazíme kvůli jinému a závažnějšímu případu později,“ řekla Právu mluvčí záchranky Michaela Bothová.

Šéf pražské záchranky: Očkované vozíme v mnohem lepším stavu. Nepotřebují kyslík

Koronavirus

Běžně záchranka v regionu vyjede denně ke zhruba 270 případům. Kvůli nárůstu počtu pacientů s covidem-19 ve vážném stavu je ale těchto výjezdů nyní denně v průměru 300 a záchranáři již jednoduše řečeno stíhají vše s vypětím všech sil. V sobotu vyjížděli dokonce 346krát. Pokud by měl tento trend pokračovat, což je reálné, bude nutná podstatná změna.

„Ještě stále to dáváme, ale blížíme se stavu, který by mohl být za hranicemi našich možností, a pokud se tak stane, bez traumatologického plánu se prostě neobejdeme,“ uvedla mluvčí.

Zdravotníci v souvislosti s aktuální situaci na jižní Moravě vyzývají pacienty, aby sice na jedné straně neváhali a telefonovali si na tísňovou linku pro pomoc, na druhé straně aby důkladně zvažovali, zda skutečně není v jejich možnostech zajít si například včas k lékaři a předejít zhoršení svého stavu natolik, že bude nutný výjezd sanitky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám