Hlavní obsah

Kyjevským studentům se v Cirku La Putyka líbí. Vzájemně se obohacujeme, říká principál

Praha

Třicet studentů cirkusového umění našlo azyl u českého souboru Cirk La Putyka. Pražské novocirkusové uskupení zajistilo pro žáky zázemí, díky kterému tu mají kde spát, trénovat a učit se český jazyk. Ukrajinští umělci už se v Česku zapojili do druhého představení. „Je to pro ně jako lék,“ říká jejich prorektorka Nina Arayaová.

Kyjevští studenti našli azyl v Cirk La Putyka. Účinkují už ve druhém představeníVideo: Novinky

 
Článek

Ještě začátkem roku studovali všichni ukrajinští žáci cirkusové umění na světoznámé akademii v Kyjevě. Škola s dlouhou tradicí vzdělává přes 750 talentů ve zpěvu, tanci, cirkusovém umění i režisérství. Se začátkem ruské agrese se však ocitli pod ruskou palbou.

„Začala válka a všichni okamžitě panikařili. Studenti se z Kyjeva začali vracet ke svým rodinám po celé Ukrajině. Nevěděli jsme, co přijde, a situace se stále zhoršovala,“ popisuje prorektorka Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění Nina Arayaová.

„Naší prioritou v akademii bylo najít místo, kde studenti budou v bezpečí. Aby se přesunuli z míst bombardování. A aby také měli možnost trénovat,“ dodává. Azyl pro své studenty začala hledat po celém světě.

Jako první podalo studentům pomocnou ruku české novocirkusové uskupení Cirk La Putyka. „Rostislav Novák (principál Cirku La Putyka, pozn. red.) se mi sám ozval přes WhatsApp a nabídl místo studentům, kteří to nejvíce potřebují,“ popisuje první neformální kontakt Nina Arayaová.

Foto: Lukáš Wagneter

Cirk La Putyka – Cesty

Studenti akademie jsou různého věku, většinou do 20 let. Utéct z Ukrajiny museli sami, nejprve vlakem do Lvova a potom dál přes hranice. „Bylo to šílené, nejmladšímu studentovi bylo 15 let, mnozí ani neměli mezinárodní pas,“ popisuje prorektorka. Aspoň, že na slovensko-ukrajinských hranicích už na ně čekali členové pražského souboru.

Postupně přijal Cirk La Putyka celkem 30 Ukrajinců, mezi kterými jsou mladí talenti, jejich učitel i pár maminek, které o ně v Česku pečují. Sama prorektorka následovala studenty do Prahy až 10. března.

Sama utekla ze země také 17letá Anna Stebunová, která pochází ze Záporoží. Cirkusovému umění se věnuje od svých pěti let.

„Když mi máma řekla, že tátu odvedli do války, hodně jsem plakala, byla naštvaná a bála jsem se o něj. Pak jsem se dovolala tátovi, řekl mi, že je v pořádku,“ svěřuje se se svými obavami mladá umělkyně.

Foto: Novinky

Sedmnáctileté studentky Kyjevské akademie Anna a Polina vypráví svůj příběh.

Pro ukrajinské umělce dokázal Cirk La Putyka zajistit zázemí, díky kterému se mohou cítit v bezpečí a také nevypadnou z potřebného tréninku. „Na začátku bydleli v prostorách divadla, což nebylo úplně vyhovující. Díky podpoře hlavního města jsme jim ale zajistili ubytování,“ popisuje principál Rostislav Novák.

Za podpory nejen města i svých fanoušků dokázal pražský soubor zařídit studentům stravování i lekce anglického a českého jazyka. Zapojili se také do procesu trénování a zkoušení. „Teď už jsou dost soběstační a našli jsme režim a rytmus, jak s nimi pracovat,“ míní umělecký šéf.

Představení Cesty se rozrostlo na téměř 60 účinkujících

Koncem dubna uvedl soubor Cirk La Putyka novou verzi svého největšího a nejnáročnějšího představení Cesty, do upraveného díla zapojil Rostislav Novák i své ukrajinské hosty.

„Představení je o fascinaci cirkusovým uměním a jeho historii, protože i to nás propojilo nejen v době covidu, ale i teď ve válečné době,“ představuje dílo principál. Kromě stálého uskupení v něm hraje i 17 ze 30 ukrajinských umělců v Česku.

Foto: Pavlína Saudková

Představení Cesty nabízí opravdu pestrou podívanou.

Za nabídnutou pomoc a zapojení studentů je prorektorka akademie velmi vděčná. „Je to pro studenty jako lék. Nejen že to zaměstná jejich těla a mysl, ale také jim to dovolí zapojit se do uměleckého procesu,“ říká.

Její slova potvrzuje i sedmnáctiletá Polina Lysenková. „Když začnete pracovat, postupně se těch špatných myšlenek zbavíte,“ popisuje studentka z Mikolajiva.

Anna i Polina na akademii obě studují vzdušnou akrobacii na kruzích, své dovednosti spolu s ostatními každý večer předvádějí v představení. Performance dává ukrajinským artistům prostor ve dvou scénách a v hromadné choreografii.

Foto: Novinky

Anna s Polinou dělají v představení vzdušnou akrobacii na kruzích.

„Moc se mi tu líbí a vlastně bych tu chtěla zůstat. Představení jsou neuvěřitelná. Pokaždé když přijde, mám husí kůži. Jsou to neuvěřitelné emoce a vy si to prostě užíváte,“ líčí studentka Anna Stebunová.

Mezinárodní spolupráce není pro Cirk La Putyka i přes dvouletou pauzu způsobenou covidem nic neznámého. „Jsme zvyklí na jazykovou bariéru,“ přiznává Novák. „Ale tady se to den ode dne mění a učíme se komunikovat. Myslím, že se navzájem obohacujeme, že se učíme mnoho věcí o jiných.“

Představení Cesty hraje české uskupení spolu s ukrajinskými umělci v šapitó Azyl 78 každý den kromě pondělí, a to až do 14. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám