Hlavní obsah

Kulhánek: Rozhodnutí o kanceláři běloruské opozice v Praze nechám na další vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Navzdory předchozím vyjádřením nerozhodne ministr zahraničí Jakub Kulhánek o zastoupení běloruské opozice v Praze, které v červnu slíbil její hlavní představitelce Svjatlaně Cichanouské. Jelikož by režim Alexandra Lukašenka mohl reagovat uzavřením české ambasády v Minsku, musí takový krok učinit příští vláda, napsal Novinkám dosluhující šéf české diplomacie.

Foto: Profimedia.cz

Vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská

Článek

„Ministerstvo má již připravené dvě varianty zřízení kanceláře běloruské opozice. Ta nejrychlejší varianta by mohla vyústit až de facto v uzavření naší ambasády v Minsku. Vzhledem k takto závažným důsledkům jsem přesvědčený, že by finální rozhodnutí o formě zřízení této kanceláře měla učinit až příští vláda. Ta totiž bude s případnými následky dále pracovat,” napsal na dotaz Novinek ministr Kulhánek.

Cichanouská doufá, že běloruská otázka bude prioritou českého předsednictví EU

Domácí

Zkraje srpna přitom Novinkám v rozhovoru řekl, že chce o podobě adekvátního zastoupení demokratické běloruské opozice mít jasno maximálně do tří měsíců, ideálně do voleb. To se nakonec nestalo.

„Podpora běloruské opozici a otevření kanceláře běloruské opozice bude jedno z důležitých témat pro mé jednání s budoucím ministrem zahraničních věcí při předávání úřadu,” ujistil Kulhánek.

Zasedne v Černínském paláci pirát Lipavský?

Kdo bude jeho nástupcem v nově vzniklé vládě (SPOLU+PirSTAN), zatím není stoprocentně jisté. Resort zahraničí má podle koaliční dohody připadnout Pirátům, kteří do jeho čela zřejmě nominují exposlance Jana Lipavského.

Kulhánek: Je čas na další sankce proti Lukašenkovu režimu

Domácí

V kuloárech ale zaznívají obavy, že by s jeho jmenováním vzhledem k rozdílným pohledům na vzájemné vztahy s Ruskem, ale i Izraelem mohl mít problém prezident Miloš Zeman.

Zřízení kanceláře běloruské opozici nicméně Cichanouské přislíbil i předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS, která bude mít v nově vznikající vládě nejsilnější slovo.

Méně Orbána, více Havla. Nová vláda se nechce upínat k Visegradu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám