Hlavní obsah

Kulhánek: Je čas na další sankce proti Lukašenkovu režimu

Praha/Minsk

Evropská unie by měla přistoupit k rozšíření sankcí proti autoritářskému režimu běloruského vůdce Alexandra Lukašenka. Novinkám to řekl český ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) v reakci na vyhrocenou situaci na bělorusko-litevských hranicích. O podobě kanceláře běloruské opozice chce mít jasno nejpozději do tří měsíců. Zároveň uvedl, že Česko přijme 80 perzekvovaných běloruských studentů.

Foto: Profimedia.cz

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) na květnové návštěvě Severní Makedonie

Článek

Evropští politici v posledních dnech řeší situaci na litevsko-běloruských hranicích, kam proudí stovky migrantů týdně. Litevské úřady upozorňují, že běloruský režim zprostředkovává nelegálním migrantům letadla do země a poté je sváží přímo k litevské hranici, aby se Unii pomstil za uvalení sankcí.

Šéf české diplomacie by proti Lukašenkovi přitvrdil. „Já jsem pro rozšíření sankcí,“ řekl Novinkám Kulhánek. Pro tento krok je mezi evropskými ministry prý podpora.

Bojujeme s Lukašenkem o Schengen. Litva začala vracet migranty do Běloruska

Zahraniční

„Česká republika dlouhodobě podporuje, aby si Bělorusové mohli sami rozhodovat o budoucnosti své země ve svobodných a férových volbách,” zdůrazňuje.

Pozastavení víz by bylo špatně, říká

Ne všechny nápady unijních představitelů se mu ale líbí.

Ty sankce by měly být co nejvíce zaměřené tak, aby dopadaly na režim, ne na obyčejné Bělorusy.
Jakub Kulhánek, ministr zahraničí

Evropská komisařka pro vnitřní záležitosti Ylva Johanssenová nedávno navrhla, aby státy EU pozastavily vydávání víz vůči Bělorusku.

„Tady bych byl proti. Ty sankce by měly být co nejvíce zaměřené tak, aby dopadaly na režim, ne na obyčejné Bělorusy,“ myslí si ministr zahraničí.

Nejdůležitější je podle Kulhánka zastavení nelegální migrace z Iráku, kterou Lukašenko zneužívá. EU by dle něj měla apelovat na iráckou vládu, aby zneutralizovala činnost organizovaných zločinců a zasáhla proti nelegálním migrantům už v Iráku.

Minulý týden také vláda poslala do Litvy humanitární pomoc.

Kancelář pro Cichanouskou

Česko je v diplomatické podpoře běloruské občanské společnosti aktivní, skrze program MEDEVAC loni pomáhalo léčit oběti represí, o víkendu zase nabídlo azyl běloruské olympijské atletce Kryscině Cimanouské, kterou se Lukašenkův režim snažil dostat proti její vůli zpátky do vlasti.

Běloruská atletka Cimanouská odletí do Polska ve středu

Zahraniční

„Nabízíme stipendia studentům, to bude pokračovat. Ministerstvo školství a Dům zahraniční spolupráce potvrdily vůli přijmout nejméně 80 perzekvovaných studentů na českých vysokých školách,” uvedl Kulhánek.

V blízké budoucnosti by měl ministr také rozhodnout o adekvátním zastoupení běloruské demokratické opozice v České republice.

Foto: Profimedia.cz

Svjatlana Cichanouská při svém červnovém vystoupení na pražském Staroměstském náměstí

„Samozřejmě zvažujeme a řešíme modality zřízení kanceláře běloruské opozice, kterou si přála Svjatlana Cichanouská, když tady byla,” připomněl Kulhánek červnovou návštěvu lídryně Svobodného Běloruska v Praze.

Kulhánek se neobává, že by nadcházející vláda vzešlá z podzimních voleb tuto snahu nějak utnula.

„Já si myslím, že co se týče Běloruska, je podpora celkem napříč. Nejvyšší ústavní činitelé se všichni shodnou. Takže bych se toho nebál. Nicméně já bych to chtěl stihnout ještě před volbami,” soudí Kulhánek.

„Ale pozor, až padne rozhodnutí, tak to ještě neznamená, že se ta kancelář hned otevře. To chce pak ještě taky čas,“ dodává.

Reklama

Výběr článků

Načítám