Hlavní obsah

Kreuziger ekofarmu ve Zhůří nepostaví

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý cyklokrosař a dnes podnikatel v realitách Roman Kreuziger skoupil za několik miliónů korun pozemky na místě zaniklé obce Zhůří nedaleko Horské Kvildy, kde chtěl vybudovat ekofarmu a dalších několik objektů k turistickému využití. Jeho plán ale nyní narazil u plzeňského krajského úřadu, který v rámci posuzování vlivu stavby na životní prostředí (EIA) vydal zamítavé stanovisko.

Článek

Rozhodnutím krajských úředníků, proti kterému se nelze odvolat, tak ztratil Kreuziger šanci na vydání stavebního povolení.

Podle projektu chtěl zastavět na území šumavského národního parku plochu o rozloze zhruba dva tisíc metrů čtverečních. Mělo se jednat o farmu pro ovce, dům pro ubytování ekoturistů, ovčín se stodolou, pasteveckou stanici, dřevníky, terasu, přístřešek pro zemědělské stroje, kiosek a kapli.

Podle krajského úřadu jde o natolik cennou přírodní oblast, že realizace takového záměru by měla negativní vliv na přírodní funkci krajiny včetně významného porušení krajinného rázu. „Rozsah záměru jak plošným rozsahem tak kapacitou jednotlivých staveb je naddimenzovaný, což v území takto biologicky významném pokládáme za zvlášť citlivé a nevhodné,“ stojí ve stanovisku krajského úřadu, jehož text má Právo k dispozici.

Stát chce připravit Kreuzigera staršího o pozemky

Krimi

Ten považuje jako nejproblémovější zásah do trávníkových partií zhůřských luk, která jsou jedna z nejkvalitnějších v rámci celé Šumavy jako evropsky významné lokality. „Problematický je také chov ovcí, neboť na plochách navržených pro pastvu se vyskytuje velké množství chráněných druhů rostlin, na které může negativně působit jak samotná pastva tak trus zvířat,“ argumentují dále úředníci. Upozorňují také na to, že plánovaný odběru vody v ohromném množství může negativně ovlivnit hladinu spodní vody v okolí.

„Zastavěním krajiny by došlo k výraznému porušení výhledových poměrů na lokalitě, která z tohoto hlediska patří ke zcela unikátním. Je odtud vidět panorama celé západní Šumavy,“ zmínil dále krajský úřad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám