Hlavní obsah

Křesťané si na Velký pátek připomínají ukřižování Krista. Letos do kostelů nemohou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křesťané si na Velký pátek připomínají ukřižování Ježíše Krista. Tento den přísného půstu je pro křesťanstvo připomenutím Kristova utrpení a smrti. Tradičně se na Velký pátek připravují obřady v kostelech na památku Kristova umučení. Letos však mají křesťané Velikonoce kvůli koronaviru trochu jiné.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kvůli zákazu shromažďování a karanténě letos nebudou moci věřící chodit společně do kostelů a zúčastnit se tradičních bohoslužeb.

Podle generálního sekretáře České biskupské konference Stanislava Přibyla však může situace vyvolaná šířením koronaviru věřícím pomoci sestoupit blíže k jádru velikonočních událostí a uvědomit si to, co by bylo možné v běžném bohoslužebném provozu přehlédnout.

Apokalyptické řeči nejsou na místě, říká plzeňský biskup

Domácí

Mnohé farnosti plánují online přenosy obřadů. V katedrále sv. Víta na Pražském hradě bude na Velký pátek vystaven Korunovační kříž, jedna z nejcennějších součástí Svatovítského pokladu, a tamní velikonoční bohoslužby budou přenášeny přes internet.

Na Velký pátek bude po internetu přenášena od 15:00 bohoslužba, kterou bude sloužit kardinál Dominik Duka a kazatelem bude Václav Malý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám