Hlavní obsah

Kraje mají kvůli nové variantě své krizové plány

Novinky, orh, trj, rap, den, ib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počty nakažených covidem v Česku rostou, brzy podle odborníků převládne mutace omikron. Může se stát, že v jednu chvíli bude kvůli karanténám a izolacím nedostatek pracovníků na strategicky důležitých místech. Co plánují kraje, jaká je jejich strategie, aby taková krize nenastala?

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Krizový štáb Středočeského kraje, kde je po Praze a Libereckém kraji třetí nejvyšší počet nakažených na 100 tisíc obyvatel, připravuje na další vlnu epidemie různá opatření.

„Apeluji na všechny firmy, které mohou svým zaměstnancům umožnit home office, aby tak udělaly. Může to významně zmírnit rychlost šíření této varianty. Jsou připraveny a aktualizovány krizové scénáře, aby bylo možné zajistit kritické služby,“ uvedla Petra Pecková (za STAN), středočeská hejtmanka.

Scénář už loni

Krajské složky integrovaného záchranného systému, tedy hlavně záchranná služba nebo hasiči, zavádějí podle Peckové směnné provozy, aby se skupiny zaměstnanců nesetkávaly.

Další opatření se týká nemocnic. „Středočeský kraj doporučil držet dostatečné zásoby osobních ochranných pracovních prostředků, a to zhruba na pokrytí dvou měsíců, včetně vybraných léčiv,“ uvedl mluvčí Středočeského kraje David Šíma.

PŘEHLEDNĚ: Nová opatření vlády

Koronavirus

Na Liberecku se krizové scénáře s ohledem na předpokládanou velkou vlnu onemocnění omikronem domlouvaly v závěru uplynulého roku. „Připraveni už jsme. Týká se to všech složek IZS, nemocnic i krajského úřadu. Každý má svůj vlastní krizový plán, plně aktivovat se budou ve chvíli, kdy čísla nemocnosti budou ještě horší, velmi rychle se k tomu blížíme. Pravděpodobně to nastane příští týden,“ řekl Právu Vladimír Richter (ODS), krajský radní pro zdravotnictví.

Krizové plány podle něj počítají nejen s provozem ve směnách tak, aby se jednotlivé skupiny zaměstnanců co nejméně potkávaly, ale také s nařízením pracovat z domova v případě úředníků nebo s omezováním či rozšiřováním pracovní doby.

V klidu zatím podle všeho zůstávají zástupci Prahy. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) oznámil ve středu na Facebooku, že podstoupil třetí, posilující dávku. „Omikron je tady,“ napsal Hřib s tím, že proti této mutaci nejspolehlivěji chrání právě posilující dávka vakcíny.

V Praze to před komunálními volbami zase jiskří

Komunální volby

Hlavní město disponuje nejvyšším počtem nemocničních lůžek a záchranná služba podle Hřiba může opět poskytnout své velkokapacitní vozy pro převozy pacientů mezi kraji.

Zda v Praze existuje scénář, jak zabránit při velkém počtu nakažených kolapsu služeb od úřadů po popeláře, Hřib neuvedl, ale podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana znají situaci u poskytovatelů služeb, ať jde o zásoby ochranných prostředků, očkování, či udržení jejich akceschopnosti.

„Nejkritičtější je zajištění provozů jednotlivých dispečinků nezbytných služeb a činností zabezpečujících běžný chod města. Zde jsou také režimová opatření nejpřísnější. Jedná se například o pravidelné testování formou antigenních nebo PCR testů,“ uvedl Hofman.

Zdravotníkům upekla 15 tisíc sušenek, teď je na JIP

Koronavirus

Snad nezatíží JIP

Také v Jihočeském kraji se na omikron připravují. Krizový štáb se zatím spíše přiklání ke scénáři, že nástup omikronu bude podobný jako v Británii. Tedy může ohrozit fungování některých profesí, ale neměl by tak výrazně zatížit například jednotky intenzivní péče.

Ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová řekla, že hygienici jsou ve spojení i s hospodářskou komorou a podniky, jako je Jaderná elektrárna Temelín nebo teplárny, kde není možné přerušit provoz.

Senátoři podali stížnost k Ústavnímu soudu na povinné očkování. Polarizuje společnost, míní

Domácí

Plzeňský kraj se už připravuje dva týdny. „Mezi Vánocemi jsme kontaktovali velké firmy, které jsou součástí kritické infrastruktury, a požádali je, aby přijaly opatření pro zajištění svých služeb,“ sdělila hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS). Například ve Vodárně Plzeň už znovu zavedli směnný provoz.

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) věří, že po zkušenostech jsou krajské nemocnice schopné své síly v případě potřeby mobilizovat. „Blížící se omikron ale může ohrozit personální zajištění, a to nejen v nemocnicích, ale i v sociálních zařízeních či veřejných službách. Proto se na něj připravujeme,“ řekl Vondrák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám