Hlavní obsah

Zdravotníkům upekla 15 tisíc sušenek, teď je na JIP

Při jarní vlně koronaviru neúnavně podporovala zdravotníky a záchranáře i učitelka Libuše Kratochvílová. Doma pro ně napekla 15 tisíc sušenek. To netušila, že o pár měsíců později bude sama v nemocnici bojovat o život, přestože má dvě dávky očkování. V létě totiž musela podstoupit onkologickou léčbu, která podlomila její imunitu. Nákaza nemocí covid-19 ji na podzim dostala až na JIP Fakultní nemocnice Brno.

Foto: Univerzita Karlova/Vláďa Šigut

Ilustrační foto

Článek

Po dvou týdnech v umělém spánku a na plicní ventilaci se nakonec dostala z nejhoršího.

Šila jsem i roušky
Libuše Kratochvílová, učitelka

„Nikomu v životě bych nepřála, co jsem si prošla, protože to se nedá, ale vzkázala bych lidem, ať jsou ohleduplnější, protože člověk nikdy neví, kdy ta potvora zakopne a padne na něj. Já jsem se ale měla vrátit a ještě tady chvilku budu. Je tady úžasný personál, všichni jsou úžasní,“ vzkázala pak z nemocničního lůžka Kratochvílová.

Kdo zaplňuje nemocnice a JIP

Domácí

Chválu za obětavou pomoc při jarní vlně přitom skromně odmítla. „Měla jsem potřebu pomoct, takže se u nás peklo, vážilo a peklo a peklo. Chtěla jsem něco udělat a podpořit zdravotníky, předtím jsem i šila roušky,“ vysvětlila.

Očkování odkládala, nic jí nebylo

Na JIP kliniky infekčních chorob brněnské fakultní nemocnice skončila i třiašedesátiletá Kristýna Horvátová. Do nemocnice ji dovezli záchranáři po více než týdenním neúspěšném domácím boji s koronavirem.

„Bylo to se mnou špatný, udělali mi test a hned mě odvezli. Cítila jsem se špatně. Moc děkuji všem, že mě tady zachránili,“ řekla stále ještě těžce oddechující žena.

Dnes lituje, že se nenechala naočkovat, ačkoli příležitostí k tomu měla dost.

Lékař z covid oddělení: Kdyby bylo očkování povinné, tak máme na jaře klid

Koronavirus

„Očkování je záchrana, od jara jsme to odkládali, protože nám nic nebylo. Myslela jsem na to, že by mohlo být pozdě, ale stalo se, dokud člověku nic není, tak nechce věřit. Covid je, dávejte na sebe pozor, je to nebezpečné,“ kývala hlavou a doufala, že i přes nepříliš dobré vyšetření plic by mohla brzy znovu vidět svoji rodinu.

Primářka infekční kliniky Radana Pařízková upozornila, že aktuální epidemie je specifická velkým počtem covidových pacientů s velmi těžkými průběhy, a přitom zdaleka nejde jen o seniory s komorbiditami.

U varianty delta je vyšší riziko hospitalizace a úmrtí než u třech předchozích

Amerika

„Do následujících dní mám největší obavy z personálního zabezpečení kliniky, navíc nastává i vyčerpání, přitom je nutné udržet v chodu péči o covidové pacienty,“ řekla primářka s tím, že personální situaci komplikuje to, že péče o covidové pacienty je personálně mnohem náročnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám