Hlavní obsah

Kraje a obce se k volnu za očkování točí zády

Právo, mip, pch, kal, lž, mhr, den, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většinou s odmítnutím se setkalo v krajích a obcích doporučení vlády všem zaměstnavatelům, aby jako motivaci či benefit dali dva dny placeného volna navíc zaměstnancům, kteří letos absolvovali či absolvují očkování proti covidu-19. Vláda schválila dva dny placeného volna pro státní zaměstnance, kteří tento předpoklad splňují nebo letos splní.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Z ankety zpravodajů Práva vyplynulo, že zaměstnanci krajských a obecních úřadů, škol, zdravotnických zařízení a organizací, které kraje a obce zřizují, motivační placené volno většinou nedostanou.

Nerovnost vadí

Krajský úřad v Liberci svým zaměstnancům dva dny volna slíbené za očkování vládou nenabídne. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK) se navíc v prohlášení rozeslaném médiím obrátil i na státní úředníky, které vyzval, aby si volno od vlády také nevybírali. Hejtmanovi vadí, že za toto volno v důsledku zaplatí ti, kteří pro stát nepracují.

„Takovéto volno by ze svých daní zaplatili běžní pracující, podnikatelé a firmy, kterým žádnou podobnou úlevu vláda nedá. Nemyslím si proto, že je vhodné, aby zrovna oni platili volno státním úředníkům a lidem pracujícím ve veřejném sektoru,“ uvedl Půta.

Podobně s výzvou naložili na Vysočině. „Rozhodnutí bychom plně respektovali, pokud by bylo vydáno formou zákona, protože právní řád respektovat musíme,“ okomentovala za Krajský úřad Kraje Vysočina jeho tisková mluvčí Jitka Svatošová.

Několik lidí v Česku už dostalo třetí dávku vakcíny

Domácí

„Koneckonců chce-li vláda takto očkování podpořit, bylo by legitimním postupem návrh obhájit, prosadit v parlamentu a zajistit, aby to fungovalo stejně u všech zaměstnavatelů, spravedlivě pro všechny zaměstnance a akceptovatelným způsobem též pro zaměstnavatele. Na současné situaci nám vadí právě nerovnost podmínek vůči široké veřejnosti,“ dodala Svatošová.

Obdobný názor zaznívá i z obecních samospráv Vysočiny. Podle mluvčího jihlavského magistrátu Radovana Daňka vyplynulo z rozhovoru tajemníka úřadu s primátorkou, že takový způsob motivace k očkování není vhodný ani hospodárný.

„Vedení Českých Budějovic se zatím tématem volno za očkování proti covidu-19 nezabývá, není to na pořadu dne. Pořád tu zůstává otázka, proč zvýhodňovat očkované, když například přímo na úřadu máme několik zaměstnanců, kteří by se rádi očkovali, ale nemohou ze zdravotních důvodů,“ řekla Jitka Welzlová, mluvčí českobudějovické radnice.

Ani Středočeský kraj se k vládní iniciativě podpory očkování poskytnutím pracovního volna podle mluvčí Martiny Kemrové nepřipojí. „Vedení úřadu chce ke všem zaměstnancům přistupovat stejně, bez ohledu na jejich přístup k očkování. Navíc mají zaměstnanci už dnes k dispozici pět dnů indispozičního volna a další dva dny k vyřízení nezbytných osobních záležitostí,“ reagovala na dotaz Práva.

Vídeňané mohou pro injekci do Billy

Evropa

Pražský magistrát zatím striktní odmítnutí nápadu nevyhlásil. Podle mluvčího Tadeáše Provazníka vládní doporučení vedení úřadu zvažuje. „Nicméně zaměstnanci magistrátu už nyní nad rámec dovolené, která činí pět týdnů, mohou čerpat indispoziční volno v rozsahu tří dnů v kalendářním roce,“ uvedl Provazník.

Jak k doporučení mají přistoupit jednotlivé příspěvkové organizace, od škol po planetárium, nechce magistrát diktovat a nechává rozhodnutí na nich.

Podobně argumentují i v dalších krajích a obcích, například na radnicích v Litomyšli či v Náchodě nebo na olomouckém hejtmanství. „Volno navíc kvůli očkování se neplánuje,“ sdělila Právu jeho mluvčí Eva Knajblová. Ten, kdo by měl po očkování nějaké problémy, si podle ní může vzít volno v rámci benefitu sick days.

Zdrženlivě se k doporučení vlády staví i státní podnik Lesy ČR. „Doporučení vedeme v patrnosti. V případě státního podniku Lesy České republiky ale nejde o státní zaměstnance a zůstatky jejich dovolené jsou dostačující, mimo jiné i s ohledem na práci v režimu home office během loňského roku i letošního jara. Proto o navýšení počtu dnů volna zatím neuvažujeme,“ uvedla mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová.

Dva dny dostanou

Jsou ale místa, kde motivační volno po očkování zaměstnanci dostanou. „V souladu s doporučením vlády ČR a dle doporučení rady kraje jsem se rozhodl poskytnout našim zaměstnancům dva dny pracovního volna s náhradou platu ve výši průměrného výdělku,“ sdělil ředitel moravskoslezského krajského úřadu Tomáš Kotyza.

Dodal, že toto rozhodnutí platí od 30. července do konce letošního roku. Podle informací Práva si budou moci vybrat dva dny placeného volna za očkování proti covidu 19 také zaměstnanci ostravské fakultní nemocnice.

Poustevník si žádá tři dávky

Evropa

Na rozdíl od názoru hejtmana úředníci na radnici v České Lípě (Liberecký kraj) dva dny volna na očkování pravděpodobně dostanou. Podle mluvčí Kristýny Kňákal Brožové se na tom vedení úřadu dohodlo s odboráři. „Mělo by se to potvrdit dodatkem ke kolektivní smlouvě, ale zatím to nebylo definitivně potvrzené,“ řekla Právu mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám