Hlavní obsah

Kraj dá do sbírky pro oběti tragédie v Bohumíně téměř dva miliony

Právo, plk

Už téměř 700 tisíc korun je na účtu veřejné sbírky určené na zmírnění následků téměř měsíc staré tragédie v Bohumíně. Při ní po útoku žháře, který podpálil byt v panelovém domě, 11 lidí zahynulo.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Vyhořelý byt panelového domu v Bohumíně na Karvinsku

Článek

Zastupitelé Moravskoslezského kraje ve čtvrtek jednomyslně schválili přispět na účet sbírky částkou 1,85 milionu.

„Materiální pomoc snad alespoň trošku pomůže zmírnit bolest a utrpení, které prožívají lidé, které tragický požár nejvíce postihl. Ustavili jsme správní radu složenou ze zástupců kraje, města Bohumín a hasičského sboru, která sbírku spravuje a nastaví přesný klíč, podle kterého budou peníze ze sbírky rozděleny,“ nastínil hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Na kontě pro bohumínské rodiny už je přes půl milionu

Domácí

Dodal, že kraj do sbírky vloží za každého z 11 zemřelých 100 tisíc a za každého zraněného 50 tisíc korun. „Při požáru bylo zraněných 15 lidí, z toho dva hasiči a jeden policista,“ doplnil.

Kraj předpokládá, že většinu prostředků ze sbírky obdrží pozůstalí po obětech a zranění. U nich bude výše částky odstupňována podle míry a závažnosti zranění. Podíl získá také město Bohumín, které jako znalé místních poměrů zajistí co nejlépe cílenou pomoc. Podle hejtmana chtějí do sbírky, která potrvá do konce září, přispět také města z regionu, například Ostrava či Orlová.

Reklama

Výběr článků

Načítám