Hlavní obsah

Kosmická ostuda, reagoval Kalousek na Tomanovu obhajobu žaloby na EK kvůli Agrofertu

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podání žaloby na Evropskou komisi kvůli pozastavení dotací pro společnost Agrofert je podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) v zájmu všech daňových poplatníků. Prohlásil to na úterním jednání Sněmovny. Je to ostuda kosmických rozměrů, která je jen v zájmu premiéra Andreje Babiše, reagoval na jeho slova šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD)

Článek

„Kdybychom nepodali žalobu, bylo by to proti zájmu všech daňových poplatníků. Chráníme zájmy České republiky a daňových poplatníků,” prohlásil na jednání Poslanecké sněmovny ministr zemědělství Miroslav Toman.

Česko zažaluje Brusel kvůli pozastavení plateb Agrofertu. Z principu

Domácí

Hájil tak krok vlády, která na doporučení právníků podala žalobu na Evropskou komisi kvůli pozastavení dotací pro společnost Agrofert. Vláda o tom rozhodla na jednání kabinetu minulé pondělí. Premiér Babiš následně tvrdil, že na této schůzi nebyl, ačkoliv ho zaznamenali fotografové.

Já tam nebyl. Babiš hází žalobu na Evropskou komisi na právníky

Domácí

Podle Deníku N kabinet o žalobě rozhodl v pondělí právě na Tomanův návrh. Ačkoli Evropská komise později proplacení peněz schválila, podle resortu jde o princip.

Kalousek: V zájmu všech poplatníků? Jen jednoho

Na Tomanova slova ve Sněmovně reagoval Kalousek s tím, že rozhodně nejde o hájení zájmů všech daňových poplatníků, nýbrž pouze jednoho, a to Andreje Babiše.

„Dovolím si nesouhlasit, že žaloba, která byla podána, je v zájmu všech daňových poplatníků. Jediný, kdo na tom má zájem, je beneficient svěřenského fondu, který je současně i předsedou vlády ČR. Je to ostuda kosmických rozměrů a ta není v zájmu daňových poplatníků,” pustil se do ministra Kalousek.

Opozice chtěla na jednání Sněmovny prosadit bod, který by se žalobou na Evropskou komisi zabýval. Poslanci ANO ale takový návrh vetovali, a tak se k problematice mohli vyjádřit jen poslanci s přednostním právem ještě před schválením programu jednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám