Hlavní obsah

Koronavirová mapa: Karlovarsko dál tmavne. ČR má nejhorší čísla od června

Novinky, jas, jam, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Epidemie koronaviru v Česku v posledních dnech mírně sílí. Klíčový ukazatel vývoje epidemie koronaviru, jímž je týdenní počet nakažených na 100 tisíc obyvatel, je nejvýše od 10. června. Nejhorší je momentálně incidence v Karlovarském kraji. Oblast, kterou prošla na jaře covidová vlna, měla poté dlouho jen minimální přírůstky. Nyní je opět nejzasaženějším regionem. Následuje Praha a jižní Čechy.

Článek

Týdenní incidence v Karlovarském kraji vystoupala na 32 potvrzených případů, v Praze je to 27 případů, v Jihočeském kraji 22,5 případu. Naopak nejlepší situace je v Královéhradeckém kraji (6,9 případu).

„Karlovy Vary vystřídaly Prahu, rostou nahoru. Týdenní záchyty mají v tuto chvíli nad 30 nových případů v přepočtu na 100 tisíc a sedmidenní reprodukční číslo, což je myslím opravdu relevantní odhad, je skoro dva,” řekl Novinkám ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Čísla rostou a nejde to svádět jen na školy, upozorňuje Dušek

Domácí

„Skutečně tam tedy dochází k nárůstu záchytů, ale jejich původ je daleko pestřejší než jedna událost. Je to kraj, který má i významnou výměnu se zahraničím," dodal.

Jak moc se na tamních nárůstech čísel mohl podílet nedávný filmový festival, kam každoročně proudí z celé země tisíce lidí, Dušek spekulovat nechtěl.

Data ukazují, že před měsícem byla průměrná týdenní incidence v okrese Karlovy Vary 0,9. V den zahájení festivalu 20. srpna se dostala na 5,3 a aktuálně je na hodnotě 66,5. Sousední, rovněž příhraniční okresy Sokolov a Cheb se ve srovnání s Karlovými Vary mohou pochlubit řádově nižší incidencí, která nedosahuje ani republikového průměru.

Kolik se nakazilo očkovaných? Kde netestujeme, tam nevidíme, přiznává Dušek

Domácí

Podle Michaely Zajíčkové z Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje souvisí nárůst případů s testováním v rámci karanténních opatření v rodinách, s preventivním testováním ve školách, cestami ze zahraničí a letní dětskou rekreací.

„Účast na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech má v posledních dvou týdnech v anamnéze 22 osob, avšak epidemiologickým šetřením se nepodařilo jednoznačně prokázat souvislost mezi případy, neboť se tyto osoby pohybovaly i v jiném prostředí,“ uvedla.

Kubek: Umírat budou neočkovaní

Domácí

„Řada pozitivně testovaných osob není schopna uvést, kde k nákaze mohlo dojít,“ poznamenala také mluvčí.

Incidence celorepublikově víceméně setrvale roste od úvodu srpna, kdy se přiblížila k týdennímu průměru 10 potvrzených případů na 100 000 lidí. Nynější incidence 16,3 je stále relativně nízká, ale rostoucí trend je zřejmý. Vyšší číslo graf ukazoval naposledy 9. června, kdy se jednalo o 18 případů.

I přes celkové zhoršení zatím experti nemluví o další vlně, jako je tomu v některých okolních zemích. Úmrtí s covidem za den jsou stále nulová nebo v jednotkách případů a nápor pacientů není znát ani v nemocnicích. Podle posledních dat je nyní s covidem hospitalizováno 56 lidí, z toho devět ve vážném stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám