Hlavní obsah

Kontrola na Rozvadově nezabere ani minutu. Když je řidič připravený

Právo, pab
Rozvadov

Čtyři odbavovací pruhy a na kontrolních stanovištích osm policistů. Tak to ve čtvrtek odpoledne vypadalo na hraničním přechodu v Rozvadově na příjezdu do České republiky. Kvůli důslednějším kontrolám řidičů se vytvořila až desetikilometrová fronta na německé straně dálnice. Je to přesně opačná situace, která panovala v minulých dnech, kdy kamiony stály v dlouhých frontách z Česka.

Policie kontroluje na hranicích Video: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Většina kamionů se vrací ze zahraničí, kam vyrazily po velikonočních svátcích,“ řekl jeden z kontrolujících policistů. Podle reportéra Práva odbavení jednoho kamionu zabere jen desítky vteřin. Jsou ale výjimky, kdy řidiči nemají připravené doklady a kontrola se tak protáhne na několik minut.

Plynulý průjezd narušují také šoféři, kterým chybí povolení k mezinárodní dopravě. Policisté je nechají vozidlo odstavit, aby si příslušný dokument nechali elektronicky poslat dopravcem do mobilního telefonu.

Totální kolaps na hranicích. Česká policie začala evidovat řidiče kamionů

Ekonomika

„Jedu z Holandska. Nikde jinde v Evropě kontroly na hranicích neřeší. Až tady jsem si ve frontě počkal skoro dvě hodiny,“ řekl Právu zlínský řidič kamionu Václav Vorel. Na druhou stranu ale opatření vlády chápe. „Nikdo nechce, abychom se dostali do situace, jako mají v Itálii,“ dodal.

Právě velké kolony kamionů na českých a polských hranicích kritizoval ve čtvrtek německý ministr dopravy Andreas Scheuer. Vadí mu, že ve věci chybí společný postup na úrovni Evropské unie (EU). Podle něj je třeba připomenout, že i v koronavirové krizi by měl nadále platit princip volného pohybu zboží v EU. „Přesto se na hranicích často tvoří kolony,“ dodal.

Kvůli neexistenci společného evropského postupu musí země tyto problémy řešit na bilaterální úrovni.

Reklama

Výběr článků

Načítám