Hlavní obsah

KONEČNĚ! Tvrdá kritéria pro podání nových léků na covid zmírněna

Mezioborová skupina, která dává doporučení ministerstvu zdravotnictví, vydala ve čtvrtek aktualizované, výrazně zmírněné stanovisko k podávání monoklonálních protilátek bamlanivimab a Regn-cov2 zvlášť ohroženým pacientům s covidem-19. Díky tomu se k těmto lékům dostane řádově více nemocných než dosud. Právo a Novinky.cz opakovaně upozorňovaly na dosavadní příliš přísná kritéria. Změny by podle jednoho člena odborné skupiny docenta Martina Balíka měly platit už nyní.

Foto: Novinky

Nový lék bamlanivimab

Článek

„Ta doporučení tady jsou, žádný další pokyn (z ministerstva) není potřeba,“ řekl Právu. Obě látky se podávají v nemocnici formou infuze, brzy po prvních příznacích a mají zabránit hospitalizace nemocných, kteří by ji vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nemuseli přežít. Pacient po infuzi zůstává v domácím léčení.

Regn-cov2 dostal první pacient s covidem, brzdí ho však přísná kritéria

Koronavirus

Nejdůležitější je změna přístupu k ošetřujícím lékařům. Nová verze stanoviska jim dává možnost stanovená doporučení v případě, kdy to považují za nezbytné, nerespektovat a řídit se vlastním úsudkem.

Bamlanivimab. Na slibný lék dosáhne jen málokdo. Můžou za to příliš přísná kritéria?

Koronavirus

Nasazení monoklonálních protilátek se doporučuje zejména pacientům s covidem, kteří jsou po transplantaci orgánu nebo kostní dřeně, mají závažné imunitní onemocnění, léčí se s rakovinou nebo hemato-onkologickým onemocněním, mají diabetes prvního typu, účastní se dialyzačního programu, mají závažná plicní nebo nervosvalová onemocnění či jsou morbidně obézní. Nezbytný je věk nad 12 let a váha přesahující 40 kilogramů. Pacient také nesmí být kvůli covidu hospitalizován a připojen na kyslík.

Lékaři nesmějí kvůli předpisům podávat nemocným účinné léky

Koronavirus

„To slovo 'zejména' je tam proto, aby se ten, kdo bude léčbu indikovat, tím (kritérii) nemusel cítit úplně stoprocentně svázán. A když vidí, že se to jen o fous někde neshoduje a jeho medicínský názor je takový, že by to člověk měl dostat a je schopen si to odůvodnit, tak aby to mohl udělat,“ přiblížil Právu předseda praktických lékařů a člen odborné skupiny Petr Šonka.

Z výčtu konkrétních zmírnění je nejdůležitější umožnění podávat lék i pacientům s cukrovkou druhého typu. Tito pacienti, kteří mají covid v počáteční fázi, se musí současně léčit s hypertenzí nebo mít středně těžkou obezitu (BMI nad 35). Rozšířil se také interval od projevu příznaků. Experimentální bamlanivimab nebo Regn-cov2 je možné nasadit až do deseti dnů, místo původních sedmi.

Bamlanivimab. Nemocnicím chybějí pacienti

Koronavirus

„Výše uvedené doporučení je nutno vnímat jako rámcové, nikoliv jako nepodkročitelné či nepřekročitelné indikační vymezení. Konečné rozhodnutí o indikaci mAb je na lékaři, který má o zdravotním stavu pacienta nejvíce informací a je schopen posoudit všechny aspekty aktuálního klinického kontextu, včetně vyhodnocení poměru přínosu a rizika podání přípravku s obsahem mAb v konkrétní klinické situaci,“ píše se ve stanovisku.

Žena, která jako první v Česku dostala lék bamlanivimab: Větší strach o život jsem nezažila

Domácí

Na infuzi mohou vhodné pacienty poslat ambulantní specialisté, lékaři v nemocnicích a především praktici. Všechny dostupné informace už podle oslovených krajských nemocnic mají. Někteří z nich už pacienty na infuzi poslali a dá se čekat, že takových případů bude přibývat.

„Informovanost lékařů není ideální, ve své praxi se setkávám s tím, že přijímám pacienty, kteří to dávno měli mít,“ řekl Právu lékař z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní péče ve VFN Martin Balík.

První pacientka, která dostala bamlanivimab, odešla po aplikaci domů

Domácí

Česko objednalo na 15 tisíc balení monoklonálních protilátek, jež ministerstvo dočasně povolilo k léčbě covidu u ohrožených pacientů s mírnějším průběhem, kteří nepotřebují podporu kyslíku ani hospitalizaci. Tři tisíce bamlanivimabu od Eli Lilly, z nichž si nemocnice rozdělily zatím jen třetinu, a na dvanáct tisíc balení léku Regn-cov2 od Regeneronu. V březnu dorazily první čtyři tisíce balení, v dubnu a v květnu se očekává stejně množství.

Podání těchto protilátek mají proplácet pojišťovny. Většina z nich Právu ještě před změnou podmínek řekla, že to ovšem platí jen pro léčbu pacientů splňujících kritéria nastavená ministerstvem zdravotnictví. Nynější stanovisko ale umožňuje lékařům léčit i rizikové případy, kteří kritéria nemusí zcela splnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám